Χρήστος Σταϊκούρας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η χώρα» – Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα, ό,τι περισσέψει θα δοθεί στους πολίτες

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η χώρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην ερώτηση αν ακόμα τίθεται θέμα lockdown και είπε χαρακτηριστικά ότι, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας «είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση. Ενώ, ό,τι περίσσευμα υπάρχει από τα ταμειακά διαθέσιμα θα διατίθεται στους πολίτες».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα συνολικά ποσά που δόθηκαν στην κοινωνία, από το 2020 έως το 2022 για βοήθεια λόγω της πανδημίας, ανέρχονται σε 43,3 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν χρήματα που δανείστηκε η χώρα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις και συμπλήρωσε πως «προσδοκούμε οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό μείωση του φόρου κατά 60 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους τους σε τράπεζες και ΑΑΔΕ, μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού. Ήδη, όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκαν χθες οι πρώτες 24 περιπτώσεις και οι ρυθμίσεις είναι σημαντικά βελτιωμένες για τον πολίτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος θα ανέλθει σε 7% του ΑΕΠ ή σε 13 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται στο 200% του ΑΕΠ ή σε 350 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι εκτιμάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μέσα από την ανάπτυξη, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες θα τεθούν εκ νέου από το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ