«Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα»» τόνισαν Γκάγκα, Μαγιορκίνης και Παπαευαγγέλου (VIDEO)

«Τα πράγματα είναι άσχημα, εμβολιαστείτε και τηρήστε τα μέτρα» ήταν το μήνυμα της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας

Ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα πραγματοποιούν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ενημέρωση γίνεται λίγο αφότου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.801 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 67 θανάτους και 503 διασωληνωμένους ασθενείς.

«Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά», τόνισε η Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό. «Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

«Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα. Ο νέος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων έφτασε στις 6.300 ανά ημέρα. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους άνω των 65, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Περίπου 47.000 ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι λίγο πάνω από 2%, ενώ στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ 3,75%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και αναμένεται ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί. Σήμερα 3.663 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών είναι καθοριστικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Η μεγάλη διασπορά του ιού είναι εμφανής. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδας.

«Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους».

Η κυρία Παπαευαγγέλου επικαλέστηκε βρετανική μελέτη που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο και αυτοί μπορούν να νοσήσουν. Ως εκ τούτου, χρειάζεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Τις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων, αν τηρήσουμε τα μέτρα.

Στους πλήρως εμβολιασμένους η θνητότητα είναι 0,4% στους κάτω των 80 ετών. Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα για τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου και συνίσταται με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για νέο αντιικό φάρμακο από τον ΕΜΑ.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. «Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό», κατέληξε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.

Όσο βαθαίνει ο χειμώνας, η διαφοροποίηση μεταξύ κρατών με υψηλά και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα αυξάνεται. «Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε», ήταν το μήνυμά του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν τριπλάσιο φορτίο στις παθολογικές κλινικές, εξηγώντας την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο δίμηνο -ελπίζει όχι παραπάνω- θα χρειαστεί βοήθεια από υγειονομικούς. «Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουμε», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουμε κρεβάτια non covid σε covid και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε η κυρία Γκάγκα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε, γιατί δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη στις μονάδες.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι ο ιός τρέχει μπροστά από εμάς. «Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τους πολίτες. «Η πανδημία μας έμαθε ούτε να προβλέπουμε, ούτε αν αιφνιδιαζόμαστε», ανέφερε. Επικαλούμενη την αύξηση των λυμάτων, προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα κριθούν από την συμπεριφορά του καθενός. «Έχω την αίσθηση ότι τα μοντέλα δεν συνυπολογίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά».

Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για τον εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση και να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες για το εμβόλιο. «Η επιδημία συμπεριφέρεται λίγο-πολύ όπως ο καιρός. Μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για αύριο, αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη με ακρίβεια για τα Χριστούγεννα», σημείωσε, πάντως εκτίμησε ότι θα υπάρξει αυξημένη επιδημικότητα και πίεση στο σύστημα υγείας.

protothema.gr