ΔΕΘ – Μητσοτάκης: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον κάνουμε πιο δίκαιο

Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειωθεί περαιτέρω.

«Κάνουμε μία σύνθετη άσκηση επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε έναν δίκαιο ΕΝΦΙΑ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είχε αναφέρει και στη χθεσινή του ομιλία, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τι θα γίνει με τον συγκεκριμένο φόρο, αφού δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της όλα τα δεδομένα. Αυτό αναμένεται να γίνει με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, «ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι πιο δίκαιος ΕΝΦΙΑ» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκηςαναφέρθηκε και στην εξαγγελία για τις γονικές παροχές, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντική, η οποία «αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αφορά τη νέα γενιά και την αξιοποίηση της περιουσίας που έχτισαν οι γονείς τους. Μιλάμε για παροχές σε είδος». Πρόσθεσε ότι μέσω του μέτρου αυτού, θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τη μεσαία τάξη.
Από την 1η Οκτωβρίου οι αφορολόγητες γονικές παροχές

Το μέτρο της απαλλαγής του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού και έως του ποσού των 800.000 ευρώ, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου.

Η εξειδίκευσή του θα γίνει αύριο, Δευτέρα, από το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία ήθελαν είτε να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή να τους δώσουν χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 7 του νόμου 4714/2020, από τα τέλη Ιουλίου του 2020, οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές από τους γονείς στα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας δεν φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου οι δωρεές εξισώνονται φορολογικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σήμερα δωρεά έως 150.000 είναι αφορολόγητη. Από 150.001 ευρώ έως και τα 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1% , από τα 300.000 έως και 600.000 ο συντελεστής είναι 5% και για κάθε επιπλέον ποσό ο συντελεστής ανεβαίνει στο 10%.

Για παράδειγμα για μία γονική παροχή 300.000 ευρώ, ο φόρος που έπρεπε να πληρωθεί αντιστοιχούσε στο ποσό των 1.500 ευρώ.

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Οι άτυπες δωρεές χρημάτων φορολογούνται εκτός κλίμακας με μοναδικό συντελεστή 10% και χωρίς αφορολόγητο όριο.

Μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών – γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά- γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο το τέκνο απαλλάσσεται από τον φόρο ως πρώτη κατοικία.

Κλίμακα φόρου δωρεών – κληρονομιών – γονικών παροχών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄ (σύζυγος-τέκνα-εγγονοί-γονείς)
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ-ΔΩΡΕΑ
Κλιμάκια Συντελεστής Φόρος Κλιμακίου Συν. Αξία Περιουσίας Αναλογών Φόρος
150.000 0% 0 150.000 1
150.000 1% 1.500 300.000 1.500
300.000 5% 15.000 600.000 16.500
Υπερβάλλον 10%

.
Από την 1 Οκτωβρίου δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι συγγενείς πρώτου βαθμού θα μπορούν να κάνουν αφορολόγητα δωρεές και γονικές παροχές, είτε ακινήτων, είτε χρημάτων έως του ποσού των 800.000 ευρώ..

cnn.gr