Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένταση στη δίκη και διακοπή για 26/11

Οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 εντός του κοσμηματοπωλείου επί της οδού Γλάδστωνος επέδειξε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά με τον ίδιο να επιμένει ότι «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα πω εγώ ποιος προκάλεσε το τραύμα αλλά αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Ο μάρτυρας, ο οποίος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την υπεράσπιση γύρω από τους λόγους που ο 33χρονος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, ξεκαθάρισε επανειλημμένως ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του.

Αναφορικά με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάλιστα, όταν έγινε προσπάθεια να εξακριβωθεί αν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του ο ιατροδικαστής έφτασε στο σημείο να επισημάνει δηκτικά: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να

δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Υπεράσπιση: Το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται στις 26 Νοεμβρίου.

dikastikoreportaz.gr