Δυτ. Ελλάδα: Νέο πακέτο 20 εκατ. ευρώ για την στήριξη μικρών επιχειρήσεων

Νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η νέα δράση, ύψους 20 εκατ. ευρώ πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 και θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που δεν εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης (ύψους 30 εκατομυρίων) που έληξε στις αρχές Νοεμβρίου.

Η διαφορετικότητα του νέου προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο των 30 εκατ. ευρώ που αξιολογείται (η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα), είναι ότι αυτό των 20 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα μπορούν να απασχολούν μέχρι και τρεις εργαζόμενους.

Η περιφερειακή αρχή, αξιολόγησε και επιχείρησε να βελτιώσει ορισμένα “αδύνατα” σημεία του πρώτου προγράμματος που εφαρμόστηκε σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, και για τον λόγο αυτό επέλεξε το νέο πρόγραμμα να σχεδιαστεί εξ αρχής αντί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε να προστεθεί στα 30 εκατ. ευρώ της προηγούμενης δράσης, όπως αρχικά προοροζόταν. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να “ανοίξει” ποσοτικά και ποιοτικά το νέο πρόγραμμα, προς όφελος επαγγελματικών κατηγοριών που δεν είχαν εξασφαλίσει την ένταξή τους στην προηγούμενη δράση ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό σημείο χρειάστηκε να ασκήσει πίεση ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τόσο με προσωπική επιστολή του από τις 12 Νοεμβρίου του 2020, όσο και με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ζητώντας να αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης. Το αίτημα του περιφερειάρχη έγινε δεκτό, αρχικά προφορικά και στη συνέχεια γραπτά, ενημερώνοντας ότι τίθενται στην διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Για τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος η περιφερειακή αρχή διαβουλεύτηκε με τα τρία Επιμελητήρια (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας) και με το Οικονομικό Επιμελητήριο/Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή: thebest.gr