Παπαναστασίου και Λύρος σε Λιβανό: «Να αποζημιωθούν για την ακαρπία οι παραγωγοί της Ελιάς Καλαμών»

Eπιστολή στον κ. Σπήλιο Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων απέστειλε ο δήμαρχος Αγρινίου για την στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από την ακαρπία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το μείζον ζήτημα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας ελιάς και ειδικότερα της ελιάς Καλαμών, σε όλη την έκταση του Δήμου Αγρινίου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι την τρέχουσα περίοδο, αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής σε μία από τις βασικές καλλιέργειες του Νομού ευρύτερα αλλά και του Δήμου Αγρινίου ειδικότερα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση στις ελιές Καλαμών, όπου υπάρχει γενική ακαρπία και αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί μια από τις πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες του Δήμου μας.

Επίσης, επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι το μήνα Μάρτιο –εποχή ανθοφορίας της ελιάς- εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Σύμφωνα, άλλωστε, με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία), από τα αρμόδια όργανα.

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, παρακαλώ για τις ενέργειές σας, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών ώστε οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναμένω ότι θα λάβετε μέριμνα και θα ενισχύσετε με κάθε τρόπο τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από την ακαρπία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξετε την τοπική οικονομία.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αναφέρει:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας θέτω ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας διατηρεί ιδιαίτερη δυναμική στην τομέα παραγωγής Ελιάς Καλαμών, καλύπτοντας σχεδόν το 50% της εγχώριας αγοράς.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2021 – εποχή ανθοφορίας της ελιάς – η περιοχή μας επλήγη σχεδόν ολοκληρωτικά από παγετό (συνέπεια της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής), ο οποίος προκάλεσε το φαινόμενο της Ακαρπίας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς το προσεχές φθινόπωρο, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση παραγωγής, με συνέπεια την σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίσθηκε η στήριξη των αγροτών που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο (ακαρπία) από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αντίστοιχες εξαγγελίες προς όφελος και στήριξη των αγροτών έχετε κάνει κι εσείς για περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα στην παραγωγή των τοπικών τους προϊόντων.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την διαπίστωση των ζημιών, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να υποβάλλουν τις δηλώσεις και να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλους Δήμους και περιοχές της χώρας.

Η λήψη μέριμνας και μέτρων ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών, η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους αγρότες του Δήμου μας, γιατί έτσι στηρίζουμε τον ίδιο μας τον τόπο.