Φρεγάτες Belharra: Μητσοτάκης και Μακρόν ανακοινώνουν την αμυντική συμφωνία

Οι υπογραφές έπεσαν στο Μέγαρο Ελιζέ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν, παρουσία του Νίκου Δένδια και του Νίκου Παναγιωτόπουλο αλλά και των ομολόγων τους Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Φλοράνς Παρλί επικυρώνοντας την γεωπολιτικής αξίας σύμπραξη των δύο χωρών για τις φρεγάτες Belharra αλλά και την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Και τώρα είναι η ώρα των ανακοινώσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν κάνουν δηλώσεις για την σημαντική αυτή συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Πρώτος ξεκίνησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Οι υπουργοί μας υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια και είναι το προϊόν μιας σχέσης που έρχεται από μακριά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόσθεσε ότι τους τελευταίους 2 μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020.

«Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις 3 φρεγάτες και να δούμε πως θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ακόμα ότι «στόχος όλων αυτών είναι η αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την σχέση αυτή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό για τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Κρητη.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι «αποφασίσαμε την αμοιβαία συνδρομή και την κοινή δράση σε όλα τα πεδία. Η απόφαση για την εγκαθίδρυση αμυντικής σχέσης ενισχύει μια πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όλους ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν ισχυρή σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μιας έναντι της άλλης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες, η πίστη στην ελευθερία στην δημοκρατία και ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την συνετή πορεία. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα τολμηρό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος.
Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις

newsit.gr