Γιάννης Οικονόμου: Επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα αν δεν ανταποκριθούν στα κίνητρα για την στήριξη του ΕΣΥ

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας της εποχικότητας αλλά και της ύπαρξης πληθυσμών χωρίς ανοσία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεπακόλουθα και το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες.

Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Και τόνισε: «Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Β. Ελλάδος που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία προκύπτει ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι. Επιβεβαιώνονται έτσι οι έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική πανδημία είναι ο εμβολιασμός».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τέθηκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο και τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργούνται υπάρχει προοδευτική αύξηση στον προγραμματισμό των εμβολιασμών από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι.

Ενδεικτικά την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν περίπου 149.000 καινούργια ραντεβού. Έστω και την έσχατη ώρα κάποιοι προβαίνουν στην επιλογή υπέρ της ζωής και της δημόσιας υγείας.

Πρέπει να υπενθυμίσω ότι από την περασμένη Παρασκευή είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 18 ετών εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης καθώς επίσης και η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την πρώτη δόση».

Και συνέχισε: «επειδή τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια σημεία σε σχέση με την πανδημία».

Στο ερώτημα αν είμαστε κοντά σε επίταξη γιατρών, ο κ. Οικονόμου είπε: «ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν προστεθεί κλίνες. Οργανώνεται το ΕΣΥ για δίνουμε κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί να ενισχύσουν το σύστημα. Αν δεν ανταποκριθούν θα προχωρήσουμε στην επίταξη όπως είχαμε κάνει και παλαιότερα. έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο μέτρων και γίνονται έλεγχοι σε όλη την περιφέρεια. Τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς ανέβηκαν και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε και άλλους να εμβολιαστούν έτσι ώστε οικονομία και κοινωνία να μείνουν ανοικτά». Για το πότε θα γίνει η επίταξη ιδιωτών γιατρών, δήλωσε ότι θα συμβεί μόλις το κρίνει το υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείς για την σύσκεψη Μητσοτάκη με φορείς της εστίασης και αν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας: «χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να εφαρμοστούν τα μέτρα και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Τόνισε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των μέτρων. Για την υποχρεωτικότητα είπε ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό, είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τεστ».

«Το lockdown δεν είναι στο τραπέζι για την κυβέρνηση», είπε ακόμα απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή.

Για το αν θα γίνει lockdown για ανεμβολίαστους είπε ότι καταλαβαίνει την ανησυχία που υπάρχει και παρακολουθούνται τα δεδομένα. Αν είχαμε περισσότερους εμβολιασμένους και τηρούνται τα μέτρα θα είμασταν πιο ανθεκτικοί στον κορονοϊό. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανακλείσει η χώρα».

Για το θέμα λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και αν υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τα εμπορικά καταστήματα, τόνισε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας και η κυβέρνηση είναι ανοικτή να δει αν χρειαστεί και να γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά πάντα στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων.

Για τα σχολεία, σημείωσε ότι στα 80.000 τμήματα έχουν κλείσει ελάχιστα. Τόνισε ότι μόλις επισημανθεί κρούσμα σε σχολείο λαμβάνονται μέτρα και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχιση στον κόσμο παραλληλίζοντάς το με την Βουλή που έκλεισε μόλις βρέθηκε θετικός ο υπουργός Μεταφορών.

Δείτε όλη την ενημέρωση

newsit.gr