27/02/2021 21:15

Η αθλήτρια και ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Η αθλήτρια και  ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, κα Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή την προσωπική της παρενόχληση από αθλητικό παράγοντα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να δώσω συγχαρητήρια στη Σοφία που έστω και μετά από τόσα χρόνια αποφάσισε να μιλήσει κα αν μας πει για αυτό το γεγονός που της είχε συμβεί. Σαν μητέρα, σαν γυναίκα, σαν ολυμπιονίκης, σαν προπονήτρια θέλησα να βγω και να στηρίξω αυτή την πρωτοβουλία βγήκα και είπα ένα γεγονός που μου είχε συμβεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από κάποιο παράγοντα του αθλητισμού που παρόλο που τον γνώριζα πάρα πολλά χρόνια αυτός με τη συμπεριφορά του μου έδειξε να καταλάβω ότι είχε κάτι άλλο στο μυαλό του σε μια συνάντηση που είχαμε σε ένα δημόσιο χώρο μετά από δική του πρόσκληση για να μιλήσουμε για τον αθλητισμό. Όταν το αντιλήφθηκα σηκώθηκα και έφυγα, δεν έδωσα συνέχεια. Το είχα πει σε κοντινούς μου ανθρώπους αυτό το γεγονός. Από χειρονομίες ξεκίνησε και όταν το κατάλαβα είπα «τι κάνετε εκεί, εγώ δεν ήρθα για αυτό το σκοπό», και σηκώθηκα και έφυγα. Ξέφυγε από τα όρια τα οποία βάζουμε εμείς οι γυναίκες.
Ερωτηθείσα αν εξακολουθεί ο άνθρωπος αυτός να είναι παράγοντας του αθλητισμού
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα δεν είναι υπάρχει, δεν είναι.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Της Σοφίας το γεγονός είναι πολύ σοβαρό γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση, προέρχεται και είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Τον έχουμε δει σε πολλές φωτογραφίες με επώνυμους πολιτικούς οι οποίοι κάποιοι από αυτούς πήραν και κάποια θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός αλλά θα ήθελα να πω ότι η εξουσία που μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να νοιώθουν εκείνη τη στιγμή, να νοιώθουν ότι προστατεύονται από αυτό το γεγονός και αυτό να τους κάνουν να πηγαίνουν ακόμα και ένα βήμα παραπάνω.
Ερωτηθείσα αν έχουν ακουστεί παρόμοια γεγονότα στο στίβο
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κάποιος να μου έχει πει κάτι συγκεκριμένο όχι, έχω δει κάποιες συμπεριφορές οι οποίες μπορεί κατά τη δική μου άποψη να ήταν κάτι παραπάνω από αυτή που θα έπρεπε να είναι. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει έχει δείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται συνήθως είτε από κάποιο διοικητικό πόστο, είτε είναι προπονητές είτε συναθλητές και έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητριών και αθλητών έχει δεχτεί είτε λεκτική είτε σωματική είτε ψυχολογική βία στον αθλητισμό.
Ερωτηθείσα γιατί αργούν να γίνουν τόσο πολύ οι καταγγελίες αυτές
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στη δική μου την περίπτωση επειδή ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια τότε και έδινα μεγαλύτερη σημασία σε αυτό που έκανα δεν ήθελα ούτε καν να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να ασχοληθώ. Στο τέλος του ’90 δεν έβγαινες τόσο εύκολα να μιλήσεις και να το πεις. Τώρα που έχουμε φύγει από τον αθλητισμό, που τα έχουμε δει από μια άλλη πλευρά, που είμαστε και εμείς μητέρες δεν θέλουμε τα παιδιά μας ή τα παιδιά των άλλων να υποστούν αυτές τις ενέργειες. Όταν το δημοσιοποιείς δίνεις και ένα μήνυμα σε αυτούς τους ανθρώπους ότι προσέξτε, θα βγούμε και θα το πούμε. Θα δείξουμε ποιοι είσαστε.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρέπει η πολιτεία να δράσει αναλόγως γιατί έχουμε δει και στο παρελθόν ότι πολλοί συγκαλύπτουν περιπτώσεις τέτοιες και δεν τις προχωράνε γιατί συνήθως τα άτομα αυτά έχουν εξουσία και όταν έχει εξουσία κάποιος έχει τη στήριξη από πολύ ψηλά.
Αναφορικά με το εξώδικο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας προς τον Ν. Κακλαμανάκη
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το καταδικάζω αυτό να στέλνει μια Ομοσπονδία στον Ολυμπιονίκη της εξώδικο. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει και να χαλάσει το όνομα της προς τα έξω, αυτό δεν το έχει κάνει κανένας.