Καταργούνται επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, μεταξύ τους η Κοιλάδα Αχελώου – Αντιδράσεις κομμάτων

Καταργούνται επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων . Οι αρμοδιότητές τους περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.

Οι σχετικές αποφάσεις για τους πρώτους 7 φορείς εκδόθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα.

Οι φορείς που καταργούνται
Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας
Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Οι εν λόγω αποφάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου: «Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000», τονίζει σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι «Με την κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών μέσα στα Χριστούγεννα καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη».

«Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά (7) φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000». Αυτό αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ανακοίνωσή του.

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Εφτά περιοχές, κιβωτοί φυσικού πλούτου της Ευρώπης σε κίνδυνο

Καταργούνται οι Φορείς διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους είναι ακόμη στον αέρα, αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταργήσει επτά φορείς διαχείρισης (ΦΔ) προστατευόμενων περιοχών, των οποίων οι αρμοδιότητές θα περάσουν στον νεοσύστατο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως προέβλεπε ήδη ο σχετικός Ν. 4685/2020. Οι εφτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.

Θέτουμε λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα στην Κυβέρνηση.
Θα μπορέσει να οργανωθεί αποτελεσματικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας η αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών όπως π.χ. η αντιμετώπισης της λαθροθηρίας στις κορυφές των δύσβατων περιοχών στην Βόρεια Πίνδο, τα καθημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων γύρω από το δάσος της Δαδιάς και όλα τα άλλα μοναδικού φυσικού κάλλους μέρη της χώρας;
Γιατί έκανε την επιλογή να αποδυναμώσει τους τοπικούς φορείς καταργώντας τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια που γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών, η συμμετοχή των οποίων αποκλείεται από τις κρίσιμες αποφάσεις π.χ. Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, αλλά και έργα που στοχεύουν στην προστασία και τη διατήρηση των προστατευόμενων αντικειμένων των επιμέρους περιοχών. Πως θα αντιμετωπιστεί η χρονίζουσα απουσία του ΥΠΕΝ, που εκπροσωπούνταν στα ΔΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και πώς θα εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές σχεδιάζονται στην Αθήνα χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας;
Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ανά τη χώρα, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και η εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης; Εργαλεία διαχείρισης τα οποία στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση και οχυρώνουν θεσμικά τις περιοχές Natura 2000.
Πως εξασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον του προσωπικού των ΦΔ που μετατρέπονται σε ΜΔΠΠ; Θα παραμείνουν επ’ αορίστου συμβασιούχοι; Θα εξασφαλιστεί η αξιοποίηση της εμπειρίας τους μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ που θα ακολουθήσουν; Πως θα γίνουν νέες προσλήψεις επιπλέον αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού;
Για τους Οικολόγους Πράσινους ζητούμενο παραμένει εδώ και χρόνια η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΦΔ, ώστε να έχουν καθήκοντα αστυνόμευσης και ανάκρισης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια την ενεργοποίηση διαδικασιών υλοποίησης της πάγιας πρότασης των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τη δημιουργία Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος, με ενοποίηση των δασο/αγροφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας, των φυλάκων Προστατευόμενων Περιοχών και της ιδιωτικής Θηροφυλακής.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν ως πάγια θέση την αποκέντρωση των Φορέων Διαχείρισης και επανειλημμένως είχαμε έρθει σε επαφή με τους Φορείς αυτούς που καταργούνται και έχουμε καταγράψει όχι μόνο τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, αλλά και τις ουσιαστικές δράσεις τους στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Θυμίζουμε το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα, όπου η Πολιτική Προστασία προχώρησε φέτος το καλοκαίρι στην κοπή δέντρων και θάμνων με τον πλέον ακατάλληλο και καταστροφικό τρόπο. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος κατέδειξε το γεγονός. Ο φορέας αυτός είναι μεταξύ εκείνων που καταργούνται. (Δείτε εδώ: Εθνικό Πάρκο Σχοινιά. Δεν κάηκε, η Κυβέρνηση αποφάσισε να το καταστρέψει από μόνη της – Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ (ecogreens.gr))

Για τα πολλά προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας δείτε αναλυτικό Ψήφισμα του πρόσφατου 17ου Συνεδρίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, για τις περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνον.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μαύρη σελίδα για το Περιβάλλον η κατάργηση των 7 φορέων διαχείρισης
Νέα μαύρη σελίδα για το οξυγόνο των επόμενων γενεών υπέγραψε πάλι η κυβέρνηση. Παραμονή Χριστουγέννων με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις έβαλαν “λουκέτο” σε επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών.

Οι επτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου.
Ειδικά μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και την αλόγιστη επέκταση των Βιομηχανικών ΑΠΕ, (κυρίως από εταιρείες συγγενικών προσώπων υψηλόβαθμων στελεχών του Μαξίμου) , δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για την “σπουδή” της κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει περιβαλλοντικά και να μην συγχρονιστεί τεχνοκρατικά με τις πολιτικές της υπόλοιπης Ε.Ε.

Η κατάργηση των φορέων Προστατευόμενων Περιοχών, μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα μένει ουσιαστικά αναξιοποίητη η πολυετής συσσωρευμένη εμπειρία των εργαζομένων στις περιοχές αυτές. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι την εποχή που η οδηγία της Ε.Ε. είναι να μεταφερθούν οι πολιτικές στις τοπικές κοινωνίες και στο πεδίο δράσης, η κυβέρνηση καταργεί τις όποιες δομές πεδίου και τις υπερσυγκεντρώνει στα γραφεία των Υπουργείων.

Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η ανάκαμψη της χώρας για να είναι διατηρήσιμη πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Ειδικά μετά από 11 χρόνια μνημονίων και πανδημίας ο κάθε σχεδιασμός πρέπει να συμβαδίζει με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητά από τις χώρες να διαθέσουν κατ’ ελάχιστο το 37% του συνόλου των πόρων στην πράσινη μετάβαση.

Στο εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται πως μόλις το 37,7% των ευρωπαϊκών πόρων θα διατεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μετά την Λετονία (37,2%) και κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (43%). Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η κατάργηση των φορέων διαχείρισης, σωρευτικά δίνει το μήνυμα στην Ε.Ε. , ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι να παραμείνει ουραγός στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Η αντιπεριβαλλοντική αυτή πολιτική της Ν.Δ. δυστυχώς υποθηκεύει τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των επόμενων γενεών και καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση είτε δεν έχει καμία ουσιαστική γνώση των βαθύτερων πράσινων πολιτικών, είτε είναι έρμαιο της επιχειρηματικής διαπλοκής. Σε κάθε περίπτωση το Πράσινο Κίνημα θα αγωνιστεί να καταργηθούν όλες αυτές οι απαράδεκτες αποφάσεις”.