20/06/2021 21:52

Κλιματική αλλαγή: Σύντομα μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων

SOS εκπέμπει η Γροιλανδία που απειλείται από την κλιματική αλλαγή! «Η τήξη των πάγων της θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμη», σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Πότσδαμ στη Γερμανία.

Το Ινστιτούτο του Πότσδαμ για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί ότι το συνεχιζόμενο ολοκληρωτικό λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία θα σήμαινε μάλιστα αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα!

Λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, έχει ήδη αρχίσει η αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών περιοχών της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο επικαλούμενο Γερμανούς και Νορβηγούς ερευνητές του. Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Κλιματική αλλαγή – Γροιλανδία: Οι θερμοκρασίες να μειωθούν πολύ κάτω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής!
Κατά τους ερευνητές του Ινστιτούτου είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντικά ισχυρότερη τήξη του πάγου. Ο λόγος είναι τα λεγόμενα φαινόμενα ανάδρασης: όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του παγετονικού καλύμματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος της θερμοκρασίας.

Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσει εντελώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να μειωθούν πολύ κάτω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, τονίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το παγετονικό κάλυμμα της Γροιλανδίας καλύπτει πάνω από το% 80 του νησιού που ανήκει στη Δανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ολοκληρωτική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας μετά από εκατοντάδες χρόνια θα οδηγούσε σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας πάνω από επτά μέτρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters