Κορονοϊός – Νίκος Τζανάκης: Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές

Ίσως να έχουμε και 11 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα, το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως «προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου».

Είπε ότι δεν αναμένει να περάσουν τους 600 οι διασωληνωμένοι. Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση για την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, και πως θα υπάρξει σταδιακή μείωση στο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής εξήγησε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό εξ αυτών αφορούν ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών.

Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε δε αυτή την πλυθησμιακή ομάδα ως την «δεξαμενή του προβλήματος: «Από τα ημερήσια κρούσματα το 35-40% αυτών αποδίδεται σε ανεμβολίαστους άνω των 50-60 ετών που συνήθως δίνουν τις περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους».

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Ο Νίκος Τζανάκης στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των σχολείων, προτείνοντας το να αναβληθούν οι σχολικές εκρομές.

«Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία».
«Επέκταση της υποχρεωτικότητας»

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε επίσης στον ΣΚΑΪ ότι θα έπρεπε ίσως να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις»

newsit.gr