Κορωνοϊός: Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Πρώτοι στη σειρά οι δημόσιοι υπάλληλοι

Εντείνεται η ανησυχία στους ειδικούς από την ισχνή προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αλλά και την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Η επέκταση θα αφορά σε πρώτη φάση τους υπαλλήλους πρώτης γραμμής που βρίσκονται στα γκισέ των υπηρεσιών – Πάνω από 270 οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο

Στο «τραπέζι» των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμών βρίσκεται ήδη το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους κλάδους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού καθώς η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αν και βελτιώθηκε την τελευταία εβδομάδα παραμένει μικρή και απομακρύνει τις ελπίδες για το τείχος ανοσίας.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 30.771 εμβολιασμοί και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν πραγματοποιηθεί 6.009.602 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση ενώ έχουν ολοκληρωθεί με τις δύο δόσεις 5.712.066 εμβολιασμοί.

Tο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών, που περιορίστηκαν στις 20-25 χιλιάδες εβδομαδιαίως. Την πρώτη εβδομάδα μετά τις 15 Αυγούστου οι εμβολιασμοί έφτασαν τις 80.000, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν γίνει περισσότεροι από 100.000.

Ωστόσο τα νούμερα αυτά δεν φαίνονται ικανά να κάμψουν την ανησυχία των ειδικών η οποία εντείνεται από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, την επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά και το άνοιγμα των σχολείων που θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα.

Από μεθαύριο έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, θα διατίθενται δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της επιστροφής των τελευταίων αδειούχων και της ισχυρής σύστασης για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Kινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες.

«Η πανδημία θα μας δώσει μεγαλύτερους αριθμούς και νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και απωλειών και κρουσμάτων. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες είναι για να προστατευτούν και να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους», τόνισε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας.

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι 1ης γραμμής αυτοί που εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών. Μιλάμε για την εφορία, τα ΚΕΠ, τον ΕΦΚΑ, το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και τις Ένοπλες δυνάμεις, αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εμβολιασμών στα Σώματα Ασφαλείας αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Θα σας έλεγα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας παντού και η προτεραιοποίηση θα είναι ανάλογα με την ανάγκη που θα επισημανθεί ότι είναι πιο έντονη», τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

protothema.gr