17/04/2021 20:30

Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή – Αποφάσεις για AstraZeneca και λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Το πρωί συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή των ειδικών για την αξιολόγηση της κατάστασης στις τρεις πόλεις – Οι έμποροι πιέζουν και ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους – Τα συμπεράσματα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για το AstraZeneca – Πού κατέληξαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Ημέρα αποφάσεων τόσο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα, όσο και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη είναι η Παρασκευή. Στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Το πρωί της Παρασκευής επίσης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ώστε να δώσουν ή όχι, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα στις τρεις πόλεις που εξαιρέθηκαν.

Είναι δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μεγάλο, όπως σημαντική είναι και η πίεση στα νοσοκομεία, κάτι που αποδείχθηκε με την ανακοίνωση των σκληρών αριθμών της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ και ειδικότερα με την αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων από 749, σε 776. Οι έμποροι, ωστόσο, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη πιέζουν και ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι δίνουν αγώνα επιβίωσης και πλέον έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Με δεδομένο ότι τη Δευτέρα επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια, με διπλά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι ειδικοί θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εκτιμήσουν τις όποιες συνέπειες στο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για την πλήρη συζήτηση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει και του Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, δηλαδή Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για «άνοιγμα» πριν το Πάσχα. Το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να πηγαίνει για μετά το Πάσχα και ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου.

Η αυριανή μέρα, ωστόσο, είναι κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και για το λιανεμπόριο στις τρεις πόλεις που αποκλείστηκαν στην προηγούμενη φάση λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

protothema.gr