Μεσολόγγι: Ο ιδρυτής της ΕΨΥΠΕΑ τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης

Ήταν μια μεγάλη βραδιά. Όχι μόνο για τον Σωτήρη Κωτσόπουλο, αλλά για το Μεσολόγγι, την ΕΨΥΠΕΑ, τον εθελοντισμό!

Η βράβευση του μεγάλου Μεσολογγίτη παιδοψυχίατρου από τον Δήμο άργησε, αλλά αυτή η δημοτική αρχή το έκανε πράξη! Ο ιδρυτής της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλ/νίας τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης σε μια σεμνή και λιτή εκδήλωση χτες το απόγευμα στον Κήπο του Μουσείου Τρικούπη. Ήταν εκεί οι φίλοι του, οι συνεργάτες – τα «παιδιά» του Κέντρου που εξέλιξαν εκεί τις γνώσεις τους – οι εθελοντές και απλός κόσμος που θέλησε να τον τιμήσει για την τεράστια συνεισφορά.

Η ΕΨΥΠΕΑ έχει δεχθεί έως σήμερα από το 2004 που ιδρύθηκε περίπου 1720 οικογένειες και παιδιά που ζήτησαν την αρωγή της. Αυτό τα μαρτυρά όλα ενώ οι κοπιώδεις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι να φτάσει το Κέντρο σε αυτό το επίπεδο αναλύθηκαν επιγραμματική από τον τιμώμενο.

Αρχικά ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην συμβολή του μεγάλου Μεσολογγίτη στον τόπο του, όπου επέστρεψε μετά από μεγάλη καριέρα στον Καναδά για να προσφέρει αφιλοκερδώς. «Τούτος ο τόπος όσο μικρός και αν λέγεται ότι είναι έχει μια απεραντοσύνη στους ανθρώπους του. Αναγνωρίζοντας στον δημιουργό της ΕΨΥΠΕΑ το ανθρωπιστικό του έργο, την μεγάλη προσφορά του στην τοπική κοινωνία και την διαρκή παρουσία του στην κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα το Δημοτικό μας Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγησή μου και του απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», είπε ο Κώστας Λύρος καταχειροκροτούμενος.

Ακολούθως έγινε χαιρετισμός από τον γνωστό Μεσολογγίτη δικηγόρο και αντιπρόεδρο της ΕΨΥΠΕΑ Μιχάλη Κοτίνη, τον δικηγόρο και στενό του φίλο Χρήστο Παπαδημητρίου, αλλά και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου Γιώργο Πολύχρονο, τόπο καταγωγής του Σωτήρη Κωτσόπουλου. Στη συνέχεια ο εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και δημοσιογράφος Μάκης Γκόρπας αναφέρθηκε γλαφυρά και αναλυτικά στην πορεία του ενώ ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς τόνισε ότι η παρουσία και η προσφορά του ήταν δώρο Θεού.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε την σχετική απόφαση και στην συνέχεια ο Κώστας Λύρος του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο και τον πάπυρο της απόφασης.

Συγκινημένος ο τιμώμενος ανέφερε στη συνέχεια στην ομιλία του όλα όσα συνέβησαν από την στιγμή που υπήρξε η ιδέα της δημιουργίας του Κέντρου μέχρι σήμερα που είναι αναγνωρισμένο πανελλαδικά.

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με ποιοτική μουσική που απέδωσαν ο Σπύρος Χολέβας στο πιάνο, η Ειρήνη Λιάγκα στο βιολί και η μεσολογγίτισσα σοπράνο και ιατρός Βίβιαν Ντάγκλας.

Το Μεσολόγγι τίμησε ένα σπουδαίο πνευματικό του τέκνο. Ο δημόσιος έπαινος και η αναγνώριση είναι πολύ σημαντικά σε μια κοινωνία που ενίοτε έχει την τάση να ισοπεδώνει και να προσπαθεί να βάζει σκιές.

Την σκυτάλη παίρνει πλέον ο γιατρός Πάνος Ζαβιτσανάκης που καλείται να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη αποστολή καθώς ο πήχης είναι πλέον ψηλά. Ωστόσο με την βοήθεια όλων, με τις αρχές που δίδαξε ο Σωτήρης Κωτσόπουλος, με σύμπνοια και αγαστή συνεργασία είναι δυνατόν η ΕΨΥΠΕΑ να ανέβει και άλλα σκαλιά…

Συγχαρητήρια σε όλους γι’ αυτή την εκδήλωση.

aixmi-news.gr