12/04/2021 3:49

Μετά το «Θριάσιο» θα επιστρατευθεί το «Αγία Όλγα» για τη νοσηλεία Covid περιστατικών

Ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ – Έφτασαν τους 776 από 749 χθες – Κοντά στους 5.500 οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας – Μεγάλη διασπορά σε  Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα – Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Με μεγάλους διασκελισμούς κινείται η πανδημία στη χώρα, κυρίως στους σκληρούς δείκτες του συστήματος υγείας που αποτελούν πια τον οδηγό για τις επόμενες κινήσεις περί την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σήμερα στους 776 από 749, αρνητικό ρεκόρ και στις εισαγωγές των νοσοκομείων χθες. Η σφοδρότητα του κορωνοϊού μεταφράστηκε σε 670 νέες νοσηλείες για ασθενείς με COVID-19 το περασμένο 24ωρο, πρωτοφανής επίδοση από την αρχή της πανδημίας. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 άγγιξε τους 5.486, με τους 4.261 σε απλές κλίνες και τους 1.225 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν την αυξητική τάση της πανδημίας –η οποία σήμερα στέρησε τη ζωή σε 73 ακόμη συνανθρώπους μας–, η κυβέρνηση συνεχίζει τα αναγκαία αλλά προσεκτικά ανοίγματα. Η αρχή έγινε με το λιανεμπόριο για την επαναλειτουργία της οικονομίας, η συνέχεια έρχεται τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε με χρήση διπλού self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς ανοίγουν τα γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτύπωμα από την επαναφορά της δια ζώσης εκπαίδευσης θα φανεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εντούτοις, ένα άλλο αποτύπωμα, αυτό της 25ης Μαρτίου, καταγράφηκε χθες στην τεράστια πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο «κόκκινο». Στην Αττική, που χθες νοσηλεύονταν 2.508 ασθενείς –οι 401 εκ των οποίων διασωληνωμένοι–, η τεράστια πίεση αναπροσαρμόζει διαρκώς το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά, ενώ προβλέπεται και η παραχώρηση κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς».

Η πανδημία «γονατίζει» εξίσου τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονταν έως χθες βράδυ 1.338 ασθενείς με COVID-19, οι 187 διασωληνωμένοι. Πάνω από τους μισούς νοσηλευόμενους βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, 7 νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης (νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς), 5 στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας (55 συνολικά νοσηλευόμενοι), 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας (44 νοσηλευόμενοι ήδη) και 5 στης Έδεσσας (νοσηλεύονταν 32 ασθενείς).

Μεγάλη αύξηση δέχεται, τέλος, το σύστημα υγεία σε Αχαΐα, με 270 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της, όπως και στην Κρήτη∙ στη μεγαλόνησο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν χθες τους 156, αύξηση κατά 60% σε έναν μήνα.

Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει περιέλθει καιρό τώρα το ΕΣΥ και την προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών, δεν λείπουν οι ατυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις που λειτουργούν ως πρόσκομμα στην επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca λόγω πιθανής σύνδεσης με επεισόδια θρόμβωσης και θρομβοπενίας, στην επιφάνεια ανασύρεται διαρκώς το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, γεγονός που έχει σχετιστεί με σημαντικές απώλειες για το ΕΣΥ λόγω αναρρωτικών αδειών και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Στην ατζέντα ειδικών και κυβέρνησης για τα παραπάνω έχουν προστεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης του βρετανο-σουηδικού εμβολίου έναντι της COVID-19 σε άλλες ηλικιακές αλλά και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και η σκέψη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από το φθινόπωρο, αποκάλυψη που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βράζουν» Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα – Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Οι 58.456 νέοι έλεγχοι κορωνοϊού στην επικράτεια εντόπισαν 3.228 κρούσματα, με το μεγαλύτερο βάρος των εγχώριων στις συνήθεις υπόπτους: Αττική, Θεσσαλονίκη (αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), Αχαΐα και Λάρισα.

Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.578 κρούσματα για σήμερα, με τον ιό σε τριψήφιες επιδόσεις για κάθε γειτονιά: 454 στο Κέντρου, 245 στον Πειραιά, 246 στα Δυτικά Προάστια, 196 στα Βόρεια και 132 στα Νότια, 174 στην Ανατολική και 117 στη Δυτική Αττική.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται 724 νέα κρούσματα, τα 435 είναι στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ως εξής: 23 στην Ημαθία, 25 στο Κιλκίς, 55 Πέλλα, 18 στην Πιερία, 55 στις Σέρρες, 33 στην Χαλκιδική, 5 στα Γρεβενά, 52 στην Κοζάνη, 20 στην Καστοριά και 3 στην Φλώρινα.

Από τις μεγάλες περιφερειακές ενότητες 117 κρούσματα κατέγραψε η Αχαΐα, 89 η Λάρισα, 42 η Αιτωλοακαρνανία και 82 συνολικά νέες λοιμώξεις η Κρήτη, 45 στο Ηράκλειο, 31 στα Χανιά και 6 στο Λασίθι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα νέα αποτελέσματα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σχετικά με τα δείγματα από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.

Σε σύνολο 897 δειγμάτων, 711 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία πλέον απαριθμεί τα 4.084 θετικά δείγματα (κυρίως στην Αθήνα) επί συνόλου 4.365 μεταλλάξεων στη χώρα, 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Τέλος, στα 59 ανέρχονται τα θετικά δείγματα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Μάριος Οικονόμου – protothema.gr