Μόσιαλος: Τι πρέπει να γίνει αν ξεφύγει η πανδημία

Για το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση το σενάριο ενός νέου lockdown.

Στην περίπτωση που οι «κόκκινες γραμμές» ξεπεραστούν, ο καθηγητής πρότεινε αυστηροποίηση των μέτρων, αυστηροποίηση των ποινών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχο για την εφαρμογή του μέτρου. Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι «δεν πάμε στο lockdown αμέσως» καθώς πρόκειται για το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτή τη στιγμή. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου πρώτα για τους ανοσοκατεσταλμένους και μετά για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς και στην αύξηση των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, οι οποίοι όπως είπε «ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτό είναι ευχάριστο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειωθεί από 600.000 σε 300.000 και 200.000, δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Όπως φαίνεται, πλησιάζει ένας ακόμα επικίνδυνος πανδημικός χειμώνας για την Ευρώπη. Στα περισσότερα κράτη σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων, αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο, 6.393 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

real.gr