Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η Σφίγγα του Θέρμου άνοιξε τα φτερά της

Πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα η Νέα Αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ . Η Υπέρτατη Ομορφιά», παρουσιάζοντας σπάνια και εξαιρετικής ομορφιάς αντικείμενα από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό.

Τα 300 περίπου εμβληματικά εκθέματα δίνουν μια σφαιρική εικόνα της έννοιας «ΚΑΛΛΟΣ» στην καθημερινότητα και στη σκέψη των αρχαίων Ελλήνων.

Να σημειώσουμε ότι, πολλά εξ αυτών έκαναν, για πρώτη φορά, το «ταξίδι» από τα μουσεία στα οποία φυλάσσονται στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν για να εκτεθούν χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 1ο αι. π.χ. και διαρθρώνονται σε 10 ενότητες: αρχαϊκό και κλασικό κάλλος, θεϊκό κάλλος, κάλλος θνητών, αθλητικό κάλλος, ηρωικό κάλλος, αρπαγές κάλλους, καλλιστεία θεοτήτων, δαιμονικό κάλλος, ωραίοι άωροι και καλλωπισμός.

Δύο εκθέματα που μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου, ξεχωρίζουν για την απαράμιλλη ομορφιά τους:το πήλινο ακρωτήριο,η φτερωτή θηλυκή Σφίγγα του Θέρμου,αριστούργημα της Αρχαίας τέχνης,από το ιερό του Απόλλωνα που χρονολογείται γύρω στο 470 π.χ.και το ακροκέραμο με ανάγλυφη νεανική γυναικεία μορφή.από τη στέγη του ίδιου ναού.

Κάθε Θέρμιος που θα επισκεφθεί την έκθεση θα αισθανθεί υπερήφανος που επιλεγμένα αρχαιολογικά στολίδια του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Θέρμου της Αιτωλίας βρίσκονται ανάμεσα σε τόσο σπουδαία και κορυφαία Αρχαιολογικά εκθέματα.

Δίπλα στο κεφάλι της Σφίγγας του λόφου Καστά της Αμφίπολης, στις μαρμάρινες κεφαλές και τα αγάλματα του Αλεξάνδρου Γ’ Μακεδονίας, του Αλκιβιάδη, του Αττάλου,της Αφροδίτης, της Αρτέμιδας, του Μελέαγρου κ.α. κοσμούν τους χώρους του μουσείου, κάνοντας τον τόπο μας ευρύτερα γνωστό, μέτοχο του παγκόσμιου πολιτιστικού γίγνεσθαι, πρωταγωνιστή ομορφιάς και ανεξίτηλης διαχρονικής δημιουργίας που ο κάθε ταξιδιώτης, ερευνητής και επισκέπτης πρέπει να βάλλει στη φαρέτρα των ενδιαφερόντων του, να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά.

Όλα τα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται σε 768 σελίδων δίγλωσσο καλαίσθητο κατάλογο που επιμελήθηκε ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και δρς Ιωάννης Δ. Φάππας και μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί από το πωλητήριο του Μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 22 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 16 Ιανουαρίου 2022.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εμπνεύστηκαν και συντέλεσαν στην αρτιότητα και τη φεγγοβόλο λάμψη της έκθεσης.

Γράφει ο Γιώργος Β. Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θερμου

thermonews.gr