12/04/2021 3:58

Νέα αναβολή στην εκδίκαση από το ΣτΕ της υπόθεσης για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών

Nέα αναβολή πήρε σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματισμένη για την Τρίτη 13 Απριλίου εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των τοπικών φορέων από τη Μεσσηνία για την υπόθεση ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα, καθώς ο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ), με σχετική αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση του Αποστόλου-Κόκκαλη.

Μάλιστα σχετικό ψήφισμα για το θέμα έλαβε και στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, στην συνεδρίασή του προχθές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟ 1.48

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της υπ΄αριθμ. 331/20735/26-2-2018/ΦΕΚ648/Β Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η ονομασία/ποικιλία επιτραπέζιων ελιών «Καλαμάτα» εντάχθηκε στον Εθνικό κατάλογο δενδρωδών καλλιεργειών ως συνώνυμο της «Καλαμών», παρέχοντας την δυνατότητα σε όλους τους εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς καλαμών να χρησιμοποιούν τον όρο «Καλαμάτα» στην επωνυμία του προϊόντος. Κατά συνέπεια καθίσταται φανερό ότι επωφελείται το σύνολο των παραγωγών ελιών ποικιλίας «Καλαμών» του νομού των οποίων οι παραγόμενες ποσότητες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους.

Να σημειωθεί ότι κατά της αίτησης ακύρωσης της εν λόγω απόφασης, από τον Σύνδεσμο Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ, έχει αντιταχθεί ένας μεγάλος αριθμός φορέων μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Μεσολογγίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ενώ και ο Δήμος Αγρινίου αποφάσισε την σύμπραξή του με τους παραπάνω φορείς, προκειμένου να καταστεί ανέφικτη η ακύρωση της υπ΄αριθμ. 331/20735/26-2- 2018/ΦΕΚ648/Β Υπουργικής Απόφασης.

agriniosite.gr