Νίκος Καπραβέλος: Ζητήσαμε την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης (13/10). «Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου.

«Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο. Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, ενώ αποκάλυψε ότι ζήτησαν από την υφυπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», είπε ο εντατικολόγος, σημειώνοντας ότι ο φόβος «είναι αυτό που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».

Μιλώντας για την ανάγκη διεύρυνσης της υποχρέωσης του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, ο Νίκος Καπραβέλος: «Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός». «Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».

Σχολιάζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει εν όψει των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «δεν είναι η παρέλαση ή η δοξολογία, είναι ο συνωστισμός. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα που αυτή την στιγμή δεν θέλει ούτε το σύστημα υγείας ούτε η χώρα μας».

Χρειάζεται Plan B – Nα βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας

Μιλώντας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ο διευθυντής της Β’ Μονάδας ΜΕΘ ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας. «Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηριοποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ
newsit.gr