13/04/2021 16:54

Ό,τι νέο και φοβερό θα δούμε άμεσα στον κόσμο των υπολογιστών

Αν η CES είναι η έκθεση όπου σκιαγραφούνται τα υγρά όνειρα της τεχνολογίας, η Computex είναι εκεί που αποκτούν σάρκα και οστά.

Και στη φετινή Computex 2018 ένα έγινε σαφές: πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός!

Ως μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας υπολογιστών του κόσμου, στην Computex της Ταϊπέι παρουσιάζονται τα χειροπιαστά προϊόντα που θα εμφανιστούν στο ράφι πάνω στην ώρα για την περίοδο των γιορτών.

Εδώ χτυπά εξάλλου η καρδιά της βιομηχανίας PC και φέτος ήταν ξεκάθαρο πως η έμφαση έχει δοθεί στο gaming και τα high-end προϊόντα, τα οποία πήραν φωτιά! Οι πυρήνες και η επεξεργαστική δύναμη γίνονται ακόμα πιο πελώριες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις κτηνώδες ανάγκες ισχύος, ενώ πολλά ακόμα άφησαν τον κόσμο της τεχνολογίας με το στόμα ανοιχτό.

Να τι πρέπει να κρατήσουμε από την τεχνολογία του μέλλοντος που κατέφτασε μόλις στα προϊόντα τεχνολογίας του σήμερα…

Θηριώδεις πυρήνες

Η Intel είχε την τιμητική της, παρουσιάζοντας όχι μόνο τον επετειακό και αστραπιαία γρήγορο Core i7-8086K Anniversary Edition όγδοης γενιάς (6 πυρήνες), που δοξάζει την επέτειο των 50 ετών της Intel σπάζοντας το φράγμα των 5GHz, αλλά και έναν θηριώδη επεξεργαστή 28 πυρήνων! «Η βιομηχανία των PCs βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που είναι υπέροχο, και ένα σημαντικό μέρος αυτού οφείλεται στην καινοτομία που εμείς φέρνουμε με τους συνεργάτες μας στα PC», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής στο τμήμα PC της Intel, Gregory Bryant.

Παρά την απίστευτη γκάμα των προϊόντων που παρουσίασε η Intel, την παράσταση έκλεψε αυτό το μεγαθήριο των 28 πυρήνων, που παραμένει όμως σωστό μυστήριο. Ο Bryant είπε πως παρουσιάζει το προϊόν πρόωρα, κόντρα στην πρακτική της Intel δηλαδή, και έδειξε έναν επεξεργαστή 28 πυρήνων που τρέχει στα 5 GHz.

Συγκριτικά, ο μεγαλύτερος επεξεργαστής της AMD, ο Threadripper, τρέχει με 16 πυρήνες, δίνοντας έτσι στην Intel ένα καλό κεφάλι εκεί που οι πολλοί πυρήνες μετράνε. Η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, ο Bryant υποσχέθηκε πάντως πως θα το δούμε σύντομα στην αγορά, μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Και για τιμή δεν μίλησε, εδώ έχουμε όμως ένα πλαίσιο αναφοράς. Ο Intel Core i9-7980XE, ας πούμε, ο επεξεργαστής με τους περισσότερους για την ώρα πυρήνες της Intel, κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ. Ο θηριώδης των 28 πυρήνων θα έχει λοιπόν ανάλογη -και κτηνώδη- τιμή…

Όσο για τον μεγάλο ανταγωνιστή της Intel, η AMD παρουσίασε τον Threadripper 2 με τους 32 πυρήνες, ρίχνοντας μπόλικο λάδι στη φωτιά του πολέμου των πυρήνων. Και συνεργάστηκε φυσικά με την Cooler Master ώστε να φέρουν στη ζωή το Wraith Ripper, μια θηριώδη ψύκτρα επεξεργαστή ικανή να δαμάζει τις θερμοκρασίες των 32 πυρήνων…