13/04/2021 15:52

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κώστας Τσιάρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δεν θα ήθελα να πω κάτι συγκεκριμένο, αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι ούτε η δημοκρατία ούτε και το κράτος δικαίου μπορούν να εκβιάζονται με συγκεκριμένες πρακτικές. Λυπάμαι πραγματικά που ένα θέμα το οποίο έπρεπε να αφεθεί στην ίδια τη Δικαιοσύνη μιας και υποτίθεται ότι κάποιοι λένε ότι την εμπιστεύονται αλλά την εμπιστεύονται τελικά μάλλον ανά περίπτωση, θα έπρεπε ουσιαστικά να μην απασχολεί τόσο πολύ την κοινή γνώμη και θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει πολύ λιγότερο χώρο στο δημόσιο διάλογο.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια πολύκροτη υπόθεση η οποία απασχολεί την κοινή γνώμη το ζήτημα όμως είναι ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγουμε από μια άποψη η οποία για μένα είναι καθολική και μοναδική. Δεν μπορεί να μην καταδικάζουμε την τρομοκρατία, δεν μπορεί να μη καταδικάζουμε δολοφονίες αθώων ανθρώπων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται μια προσπάθεια είτε ηρωοποίησης είτε πολύ περισσότερο προβολής κάποιων ζητημάτων τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται μόνο από τη Δικαιοσύνη και μόνο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εγώ προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ότι αποφασίζει η Δικαιοσύνη νομίζω ότι πρέπει κανείς και να το δέχεται και να το σέβεται. Αυτό επιβάλει μια οργανωμένη εμπεδωμένη δημοκρατική πολιτεία του 21ου αιώνα, αυτό επιτάσσει το πραγματικό κράτος δικαίου που πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και λειτουργεί στην πατρίδα μας.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίθεται. Εκτίθεται δυστυχώς γιατί δεν είναι μια και δύο φωνές αλλά είναι μια γενικευμένη συμπεριφορά η οποία βεβαίως έχει τελικά και σαν αναφορά την ίδια την «έκκληση», δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού κι αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Τσίπρα. Για ένα θέμα το οποίο έπρεπε να αφήνεται στην κρίση της Δικαιοσύνης δεν μπορεί ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε πολύ περισσότερο βουλευτές ή ακόμη και κομματικά στελέχη να παίρνουν δημόσια μια θέση η οποία στο τέλος της ημέρας έχει σαν στόχο να διχάσει την ίδια την κοινωνία.
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Ακόμη και αν ο σωφρονισμός ή το σωφρονιστικό σύστημα έχει σαν στόχο την επανένταξη όλων αυτών που για κάποιο λόγο κάναν μια παραβατική ενέργεια κάποια στιγμή στη ζωή τους σε αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς να δει ότι πέραν της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι υποχρέωση ή αν θέλετε αυτονόητη δυνατότητα που μπορεί να παρουσιάζεται στο κράτος δικαίου υπάρχει και μια άλλη πλευρά που λέγεται μεταμέλεια αυτού που κρατείται. Πρέπει κανείς να δει ότι το όλο σύνολο που μπορεί εν πάση περιπτώσει να έχει ως στόχο το σωφρονιστικό σύστημα έχει προφανώς αν είναι δυνατόν την απομείωση των ποινών προκειμένου να υπάρχει επανένταξη στην κοινωνία, έχει τη διαφύλαξη όλων των στοιχείων του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και ως βασική προϋπόθεση την μεταμέλεια προκειμένου κάποιος να επανενταχθεί στην κοινωνία. Εδώ όλα αυτά πρέπει να τα βλέπει κανείς το όλον σαν σύνολο και όχι επιμερίζοντας τα θέματα βλέποντας τη μια ή την άλλη μόνο διάσταση.
Ερωτηθείς αν τον καλύπτει η διορθωτική δήλωση του κ Δρίτσα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Εγώ λυπάμαι πραγματικά γιατί συνολικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίθεται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών στελεχών του και νομίζω ότι τουλάχιστον αυτό το θέμα το οποίο θα έπρεπε να μας έχει όλους από την ίδια πλευρά, που δεν εκτιμώ ότι έχει ιδεολογικό πρόσημο, θα έπρεπε ουσιαστικά να μην αφήνει περιθώριο για τέτοιου είδους παρεμβάσεις και για τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια διαφορετική ματιά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση προς το συγκεκριμένο χώρο βεβαίως είναι δικαίωμά τους όπως είναι και δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να το βλέπουν και να το κρίνουν.
Αναφορικά με τη δήλωση της κας Κούρτοβικ ότι είναι προσβλητικός ο χαρακτηρισμός δολοφόνος για τον κ. Κουφοντίνα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Νομίζω ότι για αυτονόητα πράγματα δεν χρειάζεται να συζητάμε. Αν είναι δυνατόν να παραβλέπει κανείς τις 11 ομολογημένες δολοφονίες, αν είναι δυνατόν να λεει κανείς ότι μετά από τόσο καιρό οι άνθρωποι οι οποίοι χάσανε τους δικούς τους ανθρώπους μπορεί να έχουν ξεχάσει ή να έχουν συγχωρήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πέραν της νομικής κουλτούρας υπάρχουν και κάποιοι ηθικοί κοινωνικοί κανόνες και νομίζω ότι πρέπει κανείς να συμπεριλαμβάνει στην όποια άποψη του ή έκφρασή του ακόμη και δεδομένα τα οποία τουλάχιστον κατά κανόνα υπάρχουν και επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Επαναλαμβάνω ότι όλη αυτή η συζήτηση κακώς παίρνει τέτοια διάσταση στο δημόσιο διάλογο, η ίδια η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται όπου και όταν χρειάζεται.
Αναφερόμενος στο ελληνικό #meToo
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Το γεγονός ότι υπάρχει ενθάρρυνση όλων αυτών των ανθρώπων να σπάσουνε πλέον τη σιωπή και να μπορούν να λένε όλα αυτά τα οποία τους έχουν συμβεί, και με την παρότρυνση της ίδια της κυβέρνησης, νομίζω ότι μας έχει οδηγήσει σε ένα τοπίο που βλέπουμε και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα και τα προβλήματα τα οποία μπορεί δυνητικά να δημιουργηθούν. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει τη λάθος επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης με μια αδικαιολόγητη σπουδή, μια μέρα πριν κλείσει το ελληνικό κοινοβούλιο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, να υπερψηφίσει με την παρουσία μόνο ενός ακόμη κόμματος ένα νέο ποινικό κώδικα. Τότε είδαμε ότι υπήρχαν κάποιες ατέλειες και προβήκαμε σε σημειακές αλλαγές του ποινικού κώδικα προκειμένου τουλάχιστον να αποκατασταθεί, όσο θα μπορούσε να συμβεί αυτό, το περί κοινού δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Να θυμίσω ότι σε αυτές τις αλλαγές λίγους μήνες μετά είχαμε αυστηροποιήσει την ποινή για το βιασμό και είχαμε μεγιστοποιήσει την ποινή για τον ομαδικό βιασμό. Βεβαίως υπήρχαν και άλλα θέματα τα οποία φαίνονται τώρα ότι δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς παραδείγματος χάριν η προηγούμενη κυβέρνηση έπαψε να κρατάει το χρόνο της μη παραγραφής των πλημμελημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία ενδεχομένως χρήζουν επαναπροσέγγισης και επανεξέτασης που αφορούν στις ακόμα μεγαλύτερες ποινές κυρίως όταν μιλάμε για την ανηλικότητα. Όλα αυτά είναι θέματα τα έχουμε δει στο υπουργείο, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην επιτροπή παρακολούθησης του ποινικού κώδικα…
ΔΗΜ: Αυτές οι διορθώσεις πότε θα έρθουν;
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο προγραμματισμός ήταν να έρθουν οι διορθώσεις περίπου το καλοκαίρι αλλά σε επικοινωνία που είχα και με τον πρόεδρο της επιτροπής, τον κ Μαργαρίτη αλλά και με αρκετά άλλα μέλη της επιτροπής τους παρακάλεσα να κινηθούμε με λίγο ταχύτερους ρυθμούς ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που θα αφορά στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας ώστε να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα ψηφιστούν πιστεύω πριν το καλοκαίρι αυτή είναι η πρόθεσή μου.
Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκε να κάνει κάποιες πολύ γρήγορες αλλαγές και να υπερψηφίσει ένα ποινικό κώδικα χωρίς τη συμφωνία των άλλων κομμάτων νομίζω ότι τουλάχιστον ηθικά εξέθεσε την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν θα ερευνήσουν τις καταγγελίες Κοντονή ότι συνειδητά έγινε το κακούργημα πλημμέλημα για τη δωροδοκία προκειμένου δίκες που ήταν να γίνουν προεκλογικά να πάνε στο αρχείο
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Όταν υπάρχει τέτοια ομολογία αντιλαμβάνεστε πόσοι προβληματισμοί μπορεί να δημιουργούνται. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία η ίδια η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη τα επιλαμβάνεται και από εκεί και πέρα κινούνται οι όποιες διαδικασίες. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς για το θέμα της ενεργητικής δωροδοκίας νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο το οποίο εξέθεσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επιχειρήσαμε τις αλλαγές άμεσα στον μόλις ψηφισθέντα ποινικό κώδικα ήταν και αυτός.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την συν επιμέλεια των τέκνων
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Επιχειρήσαμε να προτείνουμε ένα νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο που έχει απολύτως παιδοκεντρικό χαρακτήρα και έχει σαν στόχο το καλό, το συμφέρον του παιδιού. Το καλό και το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξουμε κυρίως την κουλτούρα, για αυτό το λόγο και θεσπίσαμε πέντε συγκεκριμένες καινοτομίες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι οποίες μας φέρνουν πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφενός και αφετέρου δημιουργούν αυτή τη διαφορετική κουλτούρα. Το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά προ των πυλών της δημόσιας διαβούλευσης, εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και βεβαίως στην ολομέλεια της Βουλής.