Ολοκληρώθηκε το Ilulissat Icefjord Centre, κέντρο κλιματικής έρευνας στη Γροιλανδία

Τις πρώτες φωτογραφίες του Ilulissat Icefjord Centre, κέντρου κλιματικής έρευνας στην ακτή της Γροιλανδίας, έδωσε στη δημοσιότητα το αρχιτεκτονικό γραφείο Dorte Mandrup Arkitekter.

Βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βορείως του Αρκτικού Κύκλου και θα λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και εκθέσεων για την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

«Το Icefjord Centre προσφέρει ένα καταφύγιο μέσα στο εντυπωσιακό τοπίο και στόχος του είναι να γίνει ένα φυσικό σημείο συνάντησης από το οποίο μπορεί κανείς να έχει εμπειρία της απέραντης, σε μη ανθρώπινη κλίμακα, άγριας φύσης της Αρκτικής, της μετάβασης από τη σκοτεινιά στο φως και αντιστρόφως, του ήλιου του μεσονυκτίου και του χορού στον ουρανό από το βόρειο σέλας» είπε η Δανέζα αρχιτεκτόνισσα Dorte Mandrup· η οποία παρομοίασε τη μορφή του αρχιτεκτονήματος με «μια κουκουβάγια του χιονιού που διασχίζει, πετώντας, το τοπίο».

Οι εσωτερικοί χώροι είναι περικλεισμένοι από υαλοπίνακες και υπάρχουν και χώροι ανοικτοί, προστατευμένοι από τη στέγη. Στόχος είναι να έχουν οι επισκέπτες τη δυνατότητα να βιώσουν σε όλο το εύρος τους τις εντυπωσιακές συνθήκες φυσικού φωτός στη Γροιλανδία. «Στη Γροιλανδία, έχεις μόνο ηλιόφως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον χειμώνα είναι πολύ σκοτεινά, αλλά έχεις την αντανάκλαση από το χιόνι και το έδαφος. Το καλοκαίρι, το χρώμα του φωτός είναι πολύ διαφορετικό· έχεις μπλε φως από τη μια πλευρά και ένα πολύ κοκκινωπό φως από την άλλη πλευρά. Ευελπιστούμε ότι θα το βιώσετε αυτό καθώς θα κινείστε μέσα στο κτήριο», είχε πει η Mandrup την περίοδο υλοποίησης του πρότζεκτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ