08/05/2021 11:06

“Ενός κακού μύρια έπονται……”

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μια περίοδο, όπου κυριαρχούν οι υφεσιακές πολιτικές που επιδεινώνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο την κατάσταση, η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η πορεία της οποίας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια βασίστηκε κυρίως στη μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών, η συζήτηση για την ανάπτυξη είναι επιτακτική και όρος επιβίωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης.

Και αντί αυτό να γίνει αντιληπτό, διαπιστώνει κανείς πως κάποιοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις προσπαθώντας να επαναφέρουν παλιές και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Και σε αυτό συνεπικουρούν και άνθρωποι που κατέχουν θέσεις κλειδιά “σκορπώντας” το δημόσιο χρήμα (εν λευκώ) σε διοργανώσεις αμφιβόλου αποτελέσματος. που άλλοτε υπόσχονται να αναπτύξουν την Τριχωνίδα και άλλοτε όλο το νομό.

Aπο το Forum περάσαμε στο συνέδριο της Ανάπτυξης
Η είδηση για την διοργάνωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας έγινε γνωστή μέσα από τα δημοτικά συμβούλια (Μάρτιος του 2018) όπου με επιστολή ζητούσαν οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση της ιδέας.

Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι πριν ακόμη λάβουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των δήμων σχετικές αποφάσεις-συμμετοχής στο συνέδριο οι διοργανωτές το παρουσίαζαν ως προαποφασισμένο (καταγγέλθηκε μάλιστα από παρατάξεις Δ.Σ- Δείτε το video ΕΔΩ από το 2.30.00 και μετά) και με δεδομένη την συμμετοχή των δήμων, και μάλιστα ως μια κορυφαία διοργάνωση στην οποία μεταξύ άλλων θα έδιναν το παρών Υπουργοί – Υφυπουργοί – Γενικοί Γραμματείς κ.τ.λ. Επίσης μέσω της επιστολής κοστολογόγησαν την όλη διοργάνωση στο ύψος των 23.312,00 € και καμιά αναφορά για ιδιώτες-χορηγούς!

Η στάση των δήμων …. συμμετοχές δύο ταχυτήτων!
Μετά λοιπόν τις σχετικές επιστολές στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας τα δημοτικά συμβούλια κλήθηκαν να πάρουν σχετικές αποφάσεις συμμετοχής. Οι δήμοι Αγρινίου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Μεσολογγίου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, Θέρμου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, Ακτίου-Βόνιτσας ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και Αμφιλοχίας ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αποφάσισαν την συμμετοχή τους καταβάλλοντας τα εξής ποσά, 4.700 ευρώ, 4.000 ευρώ, 1.800 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ποσό της τάξεως των 4.000 ευρώ αποφάσισε η ΠΕΔ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μάλιστα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση των δήμων για αμφιβόλου προοπτικής και αποτελέσματος συνέδριο ενώ εστίασαν ιδιαίτερα ως προς την απόφαση να δοθούν τα χρήματα απευθείας στην «ιδιωτική εταιρεία » , το οποίο χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη ενέργεια από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, αφού έτσι το σώμα δεν θα μπορούσε να έχει πλήρη επίγνωση των πραγματικών εξόδων του συνεδρίου, την στιγμή που εμφανίζονταν οι δήμοι ως συνδιοργανωτές και επρόκειτο για τα χρήματα των πολιτών, ενώ ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της ΠΕΔ και Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου» επέκρινε πέραν της δημοτικής αρχής Αγρινίου και την ΠΕΔ αναφορικά με την επιχορήγηση αφού ισχυρίστηκε πως τόσο η ΠΕΔ όσο και ο Δήμος Πατρέων είχαν αποφασίσει να μην επιχορηγούν συνέδρια.

Μόνο δύο δήμοι από την έρευνα που κάναμε δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ.
Είναι οι δήμοι Ναυπακτίας και Ξηρομέρου!

Ο μεν δήμος Ναυπακτίας δεν ήταν καν στους συνδιοργανωτές ενώ ο δήμος Ξηρομέρου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ έλαβε απόφαση μέσω του δημοτικού του συμβουλίου για συμμετοχή στο συνέδριο αλλά χωρίς να συνεισφέρει οικονομικά!!

Και ενώ αρχικά η ημερομηνία διεξαγωγής από πλευράς διοργανωτών είχε προγραμματιστεί για 3 και 4 Μαΐου 2018 και σε αυτό κλήθηκαν να ψηφίσουν τα δημοτικά συμβούλια τα περί κολλήματος των Υπουργών για εκείνο το διήμερο έκανε τους διοργανωτές να ορίσουν νέα ημερομηνία στις 1 και 2 Ιουνίου 2018. Η αλλαγή των ημερομηνιών πέραν της ταλαιπωρίας για νέες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν ήταν το μείζον, έδειξε όμως και κατά την άποψη μας μια ασυνεννοησία ή έλλειψη εμπειρίας η οποία αποδείχθηκε περίτρανα από την παντελή απουσία Υπουργών και Υφυπουργών στο συνέδριο.

Το αποτέλεσμα απογοήτευσε με την ελάχιστη συμμετοχή !
Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάστηκε από τους διοργανωτές ως βαρύνουσας σημασίας και για να «εντυπωσιάσει- προσελκύσει» τους συμμετέχοντες ανακοινώθηκε συνεργασία-προβολή από αθηναϊκά ΜΜΕ-χορηγούς κ.τ.λ, παραγκωνίζοντας μεγάλο ποσοστό κορυφαίων ΜΜΕ της Αιτωλοακαρνανίας και έγκριτων τοπικών δημοσιογράφων, πράγμα που λειτούργησε αρνητικά και μεταφράστηκε σε μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή των πολιτών!

Επίσης τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αποφάσισαν να συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές και να αναλάβουν το κόστος της διοργάνωσης με βάση την εισήγηση των διοργανωτών, στην οποία πολλά από αυτά δεν τηρήθηκαν, άρα μπορεί να πει κανείς ότι οι αποφάσεις μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και άκυρες!

Ειδικότερα παρότι ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ονόματα Υπουργών και Υφυπουργών, τα πρόσωπα αυτά ήταν άφαντα στο πρόγραμμα των ομιλητών του συνεδρίου και όσων παραβρέθηκαν και εύκολα γίνεται κατανοητό ότι δεν ήταν δυνατόν μέσω ενός τέτοιου συνεδρίου να υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις!

Άρα το συνέδριο αυτό κατά την άποψή μας θα έπρεπε να ακυρωθεί ή να αναβληθεί αφού δεν συμμετείχε το σύνολο των δήμων (άρα για ποια πρόταση συνολική για το νομό κάνουμε λόγο), υπήρξαν σθεναρές αντιδράσεις στα δημοτικά συμβούλια, ενώ οι Υπουργοί και τα στελέχη που εισηγήθηκαν οι διοργανωτές δεν συμμετείχαν καν ή μπορεί να μην είχαν δεσμευτεί καν ότι θα παρευρεθούν!

Ποιο το νόημα της διεξαγωγής του συνεδρίου;

Η Κυβέρνηση από το συνέδριο αυτό ήταν απούσα, καθώς μόλις πριν 3 μήνες πραγματοποίησε το δικό της «αναπτυξιακό» συνέδριο και όλη οι δήμοι της Αιτ/νίας κατέθεσαν προτάσεις και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αναμένουμε να υλοποιηθούν. Αρα ως προς τι αυτό το συνέδριο; Για να τα πουν κάποιοι μεταξύ τους ή για την προβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των μέγα χορηγών που είναι άγνωστο σε μας με ποιες προϋποθέσεις συμμετείχαν;

Και αφού το κόστος του συνεδρίου συνυπολογίστηκε και το πλήρωσαν οι αυτοδιοικητικοί, οι χορηγοί τι προσέφεραν ακριβώς;

Οι δήμοι, η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Δ.Ε που ήταν συνδιοργανωτές γνώριζαν για την συμμετοχή -προβολή των Μέγα χορηγών;

Δηλαδή για ένα απόγευμα κι ένα πρωινό που έγινε το συνέδριο δεν έφτασαν τα 23.312,00 € . και κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή και Μέγα Χορηγών;

Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων και όσοι αποφάσισαν για την διοργάνωση τα γνωρίζουν αυτά;

Kι αν δεν τα γνωρίζουν οφείλουν να ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία γιατί ο λαός τους όρισε να τον εκπροσωπούν και αυτό θα πρέπει να πράξουν!

ΥΓ. Οι ιστοσελίδας των δήμων είναι στην υπηρεσία των πολιτών ή στην υπηρεσία των ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΩΝ ;

agriniosite.gr