20/06/2021 6:09

Στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Μπόλτον ο Κοτζιάς – Όλο το παρασκήνιο των πιέσεων για το Σκοπιανό από τις ΗΠΑ

Με μια φορτωμένη ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες (ενεργειακά πρότζεκτς, διεύρυνση Βαλκανίων, ονομασία της ΠΓΔΜ, εξοπλιστικά, Σούδα, βάση drones κ.α) προσέρχεται στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSA) , όπως ο κ. Μπόλτον ,είθισται να είναι πιο «ανοιχτές αλλά και απόρρητες». Στη συνάντηση Μπόλτον-Κοτζιά (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας), εκτιμάται εγκύρως από διπλωματική πηγή, ότι θα τεθούν θέματα που ενδεχομένως να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.

Το ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στον αέρα και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, μετά την ανταλλαγή ενός καταλόγου θεμάτων, μέσω διπλωματικής οδού, ο κ. Κοτζιάς πήρε το πράσινο φώς για τον Λευκό Οίκο.

Χθες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ πήρε μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το Σκοπιανό. Αν και επισήμως, όπως ειπώθηκε, δεν συζητήθηκε στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις δύο επαφές που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ – εκτός επισήμου προγράμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο- εκφράστηκαν οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον.

Την προεργασία είχαν κάνει εκ των προτέρων δύο πρόσωπα: o πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα,Τζέφρι Πάιατ και η Μίρα Ρικαρντέλ, αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας η οποία είναι πρώην σύμβουλος Αμυνας στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και υπηρέτησε στο Πεντάγωνο επί προεδρίας Μπους.

Ο Τζέφρι Πάιατ έχοντας αναπτύξει, πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο, στενές σχέσεις με τους συμβούλους του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, φέρεται ότι έπεισε τα μέλη του NSA ότι η πρόταση για «Δημοκρατία του Ιλιντεν» θα μπορούσε να ήταν μια αποδεκτή λύση για τις δύο πλευρές. «Το ερώτημα βέβαια που γεννάται» αναρωτήθηκε στο real.gr έγκυρος διπλωμάτης, «είναι ποιος έπεισε στην Ελλάδα τον κ.Πάιατ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό από την Αθήνα».

Ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται ότι έπεισε με την σειρά του την Μίρα Ρικαρντέλ για την βιωσιμότητα της πρότασης. H κροατικής καταγωγής στενή συνεργάτης του Τζον Μπόλτον , που κατ’ έκφραση έγκυρης πηγής «κάνει όλο το παιγνίδι για το Σκοπιανό», είναι η κατεξοχήν αρμόδια και γνωρίζει άριστα τα θέματα των Βαλκανίων.Δεν είναι τεχνοκράτης, αλλά διαθέτει ισχυρά ερείσματα μέσα στους Ρεπουμπλικάνους. Διετέλεσε πρώην σύμβουλος Άμυνας στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και υπηρέτησε στο Πεντάγωνο επί προεδρίας Μπους.

Με την δική της παρέμβαση της έγινε το τηλεφώνημα του Αμερικανού αντιπροέδρου στoν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σάββατο. Το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου προς την Αθήνα διαβιβάστηκε και δημοσίως με την αποστροφή στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη».

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση Μπόλτον –Κοτζιά , θα είναι μια προσπάθεια της αμερικανικής πλευράς να τεστάρει τις διαθέσεις της Αθήνας για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στην ουσία θα είναι μια αποτίμηση όσων ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο που θα κρίνει εν πολλοίς από τον αμερικανικό παράγοντα το πόσο είναι αποφασισμένη είναι η Αθήνα να προχωρήσει σε όσα τότε δεσμεύτηκε να προωθήσει.