08/05/2021 10:31

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για οικονομία με φόντο την ανομία και τα εθνικά θέματα

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη μέρα στην οικονομία θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να αποδομήσουν πλήρως το «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης που τους έδωσε η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο με πολλές ασάφειες, ευχολόγια για μείωση της φορολογίας, αλλά και βεβαιότητες: ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και οι συντάξεις κόβονται.

Θα είναι όμως και μια ευκαιρία να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πρόσφατη σπουδή Τσίπρα να δικάσει και να καταδικάσει με συνοπτικές διαδικασίες την ΝΔ για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Ασφαλώς δεν θα λείψουν και οι αναφορές στις εξελίξεις με το θέμα της ΠΓΔΜ, όπου η κυβέρνηση έσπευσε να καλλιεργήσει θετικό κλίμα, για να έρθει τελικά η «Μακεδονία του Ίλιντεν» και τον Νίκο Κοτζιά να σπεύδει να επαναφέρει τις προηγούμενες προτάσεις Νίμιτς. Και τον Πάνο Καμμένο να διαφωνεί γενικώς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα, αποδομώντας πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε γενική αποδόμηση των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης και θα αποδείξει, όπως τονίζουν συνεργάτες του, πόσο επιβλαβείς ήταν για την χώρα. Θα επιχειρήσει να ακυρώσει και τις υποσχέσεις με προεκλογικό άρωμα στις οποίες επιδίδονται ο πρωθυπουργός, υπουργοί και βουλευτές «μπροστά στον πανικό της συντριβής τους» όπως τονίζουν κομματικές πηγές. Αναφέρθηκαν στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, που μαζί με τον κ.Τσίπρα υποσχέθηκαν ξανά αύξηση του κατώτατου μισθού -όχι στα 751 ευρώ όπως υπόσχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά εξαπατώντας τους εργαζόμενους- αλλά αόριστα ως προς τον χρόνο υλοποίησης του μέτρου και το ύψος του μισθού.

Στην πολιτική αντιπαράθεση θα μπει και η ιδεολογική σύγκρουση με επίκεντρο τη θεωρία των δύο άκρων η οποία ξεκίνησε με αφορμή την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Με σαφέστατες αναφορές και στον Ρουβίκωνα, θα καλέσει την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί στην ΝΔ και να την κατηγορήσει για την «άγονη αντιπολίτευση», που ασκεί σε όλα τα πεδία της οικονομικο-κοινωνικής ζωής και της επικαιρότητας. Θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού-ολιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, που πλέον έχουν στην κατοχή τους και όλα τα κόμματα, ενώ θα επιμείνει στην εφαρμογή των θετικών μέτρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση της φορολογίας το 2020.

Η αντιπαράθεση θα κινηθεί και γύρω από το θέμα των ημερών που ειναι η βία των άκρων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφέρει τα όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο για «συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με έκφραση το τελευταίο διάστημα στα κορυφαία όργανά της».

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι από τη συζήτηση θα απουσιάζει ο Πάνος Καμμένος.

 

www.parapolitika.gr