07/05/2021 11:14

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μητρόπουλου με το Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΑT για θέματα Κτηνοτροφίας και Δακοκτονίας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νικόλαο Αντώνογλου και στελέχη του υπουργείου, είχε προ ημερών, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ο κ. Μητρόπουλος, αφού μετέφερε την θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα ότι: «Είμαστε σύμμαχοι, εταίροι στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων για τη βιωσιμότητα των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων», περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος και τόνισε: «Οι κτηνοτρόφοι και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας αντιμετωπίζουν καθημερινά πολυεπίπεδα προβλήματα. Οι τιμές διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του κρέατος συνεχώς συμπιέζονται, ενώ υπάρχει και έντονη ανησυχία στο κτηνοτροφικό κλάδο για την δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής».
Συνεχίζοντας , έκανε αναφορά στις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του κτηνοτροφικού κλάδου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών. «Είμαστε δίπλα στον καθημερινό αγώνα των κτηνοτρόφων. Θα πρέπει όμως οι λύσεις να αναζητηθούν μέσα από συνεργασίες και συνέργειες αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για κτηνοτροφία στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος. Παράλληλα ενημέρωσε και για την εξέλιξη των διαδικασιών της Δακοκτονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε. Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας).
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνογλου αφού ενημέρωσε για τις δράσεις του υπουργείου, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, τόνισε πως η διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ζήτησε την κοινή συστράτευση όλων προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά που έχει ανάγκη ο χώρος.
Επίσης, την ίδια ημέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συζητήσει για την πορεία της Δακοκτονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Κατά την ενημέρωση ήταν παρόντες η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Δρ. Άννα Μαυρίδου, η υπεύθυνη του προγράμματος Δακοκτονίας για την επικράτεια Εμμανουέλλα Καπόγια και ο Προϊστάμενος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Μικέογλου .
Στην συζήτηση αναλύθηκαν διεξοδικά οι μέχρι σήμερα εξελίξεις για το πρόγραμμα και τα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών, προβλέψεις εξέλιξης της ελαιοπαραγωγής, διαχείριση αποθεμάτων φυτοφαρμάκων και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ΠΕ Ηλείας σχετικά με την διαγωνιστική διαδικασία της παγιδοθεσίας.
Ο κ. Μητρόπουλος συζητώντας με την Διευθύντρια επισήμανε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, για την οποία υπήρξε προφορική δέσμευση από το Υπουργείο, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηλείας χωρίς περαιτέρω διαγωνιστικά προβλήματα.