Τα «τρικάκια», τα «φωτογραφικά», τα «μπουρδουκλώματα» και ο Ερρίκος…

ΔΗΛΩΣΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Τα «τρικάκια», τα «φωτογραφικά», τα «μπουρδουκλώματα» και ο Ερρίκος…

Ο Δήμαρχος δήλωσε , στην προηγούμενη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ., αναφερόμενος στην μη ένταξη από την Περιφέρεια της πρότασης του Δήμου Αγρινίου για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων , ότι πολλές φορές συμβαίνει η πρόσκληση να είναι «φωτογραφική» και ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση κατέφυγαν στην Περιφέρεια σε «τρικάκι» καθώς ζητήθηκε εκ των υστέρων (;) σχέδιο ενεργειακής απόδοσης και ότι κάπως έτσι κατάφεραν και τα «μπουρδούκλωσαν»…

Προς επίρρωση δε των λεγομένων του ενημέρωσε ότι ως Πρόεδρος της ΠΕΔ διαμαρτυρήθηκε προς τον Περιφερειάρχη.

Δηλαδή ο Δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι η πρόσκληση ήταν «στημένη» και ότι αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά έχει συμβεί πολλές φορές και ότι στην Περιφέρεια καταφεύγουν και σε τεχνάσματα (τρικάκια)! και ότι μέσα στην σύγχυση (μπουρδουκλώματα)! που καλλιεργούν, επιτυγχάνουν το στόχο τους!!!

Ταλαντούχοι φωτογράφοι, επιτήδειοι ταχυδακτυλουργοί και ικανότατοι πλάνητες, φαίνεται ότι κατοικοεδρεύουν στην Περιφέρεια και στην Διαχειριστική Αρχή .

Βέβαια ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε για ποιο λόγο διαμαρτυρήθηκε στον Περιφερειάρχη . Επειδή «ρίχτηκε» ο ίδιος στο «στήσιμο» ; ή επειδή η Περιφέρεια «έστησε» το πρόγραμμα;

Επιπλέον δεν διευκρίνισε ότι εφόσον πολλές φορές έχει συμβεί αυτό, γιατί δεν το έχει καταγγείλει και γιατί ουδέποτε ως σήμερα ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε με απόφασή του το Σώμα να καταγγείλει την Περιφερειακή αρχή για την πρακτική της αυτή.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη πρόσκληση ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε σε ποιο σημείο οι όροι ήταν «φωτογραφικοί» και γιατί αυτοί δεν προσβλήθηκαν αφού ήταν γνωστοί από μήνες πριν , τουναντίον όμως ο Δήμος Αγρινίου (χωρίς διαμαρτυρία) υπέβαλε πρόταση.

Ήταν όμως σαφής για το είδος του τεχνάσματος (τρικάκι!) , καθώς, όπως δήλωσε, ζητήθηκε το σχέδιο δράσης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων του Δήμου, παραβλέποντας ότι ειδοποιήθηκε από τον υπογράφοντα κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. της υποβολής της πρότασης για το έλλειμα αυτό , και κυρίως παραβλέποντας τα προβλεπόμενα στον Ν.4542/2015 που εδώ και τρία χρόνια έχει θεσπίσει (αυτό που η κοινή λογική επιτάσσει) την προτεραιοποίηση για ένταξη σε προγράμματα εκείνων των κτιρίων για τα οποία υπάρχει σχέδιο ενεργειακής απόδοσης.

Συνδημότισσες και Συνδημότες

Έχω εδραία την άποψη ότι ο Δήμαρχος δεν ψεύδονταν όταν δήλωνε τα προγραφόμενα. Αυτό εξάλλου δεν θα ήταν κατ’ ανάγκην σε όλες τις περιπτώσεις μεμπτό και επικίνδυνο, γιατί κατ’ αρχάς θα υπήρχε το όφελος που θα επέφερε η ύπαρξη της επίγνωσης του θέματος, αλλά και γιατί ο Άρχων όπως αναφέρει ο Πλάτων στην Πολιτεία, έχει το δικαίωμα (¨προσήκει¨) στο «ψεύδεσθαι» αν αυτό είναι επ’ ωφελεία της πόλεως.

Το επικίνδυνο όμως είναι ότι ο Δήμαρχος πιστεύει σε αυτά που δήλωσε. Οι βασικοί λόγοι (δεν απουσιάζει και η οίηση) είναι ότι υπάρχει το ανεπίγνωστο και κυρίως υπάρχει μια ιδιαίτερη επιρροή στο Δήμαρχο από τα έργα του Ερρίκου Ίψεν.

Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος είναι θιασώτης ή αναγνώστης του Νορβηγού συγγραφέα, αλλά συνυπάρχει μονίμως με το ζωτικό ψεύδος «χτίζοντας» έτσι πολύ εύκολα το άλλοθί του, το οποίο αποτελεί τον βασικό τροφοδότη των δεδομένων του στις αποφάσεις και στις κρίσεις του. Έτσι δεν αποκομίζει δίδαγμα από τα λάθη του, και η διόρθωση και η βελτίωση είναι έννοιες που μοιραία αποκρούονται.

Το ζωτικό ψεύδος έδρασε καταστροφικά στον Μπόρκμαν και τον φίλο του , τους ήρωες του Ίψεν και για τον λόγο αυτό ελπίζω η επίμονη προσπάθεια του Δημάρχου να μεταδώσει και να πείσει για το αληθές του δικού του ψεύδους να μην ευοδώσει ,γιατί δυστυχώς στην περίπτωση αυτή ο Δήμος μας θα έχει να διανύσει άλλη μια χαμένη τετραετία…

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά.

Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΡΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός