Το κοινωνικό μέρισμα… απομακρύνεται

Την προσεχή Παρασκευή κατατίθεται στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, σε ότι αφορά των σκέλος των παροχών και το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το να δοθεί κοινωνικό μέρισμα, αν και το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται η ιδέα αυτή να κερδίζει έδαφος. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το έλλειμμα λόγω των εκτάκτων γεγονότων, φυσικές καταστροφές και αύξηση του κόστους στην ενέργεια έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 1 δις ευρώ και ως εκ τούτου περιορίζει τα όποια περιθώρια για επιπλέον παροχές.
Τα σενάρια για κοινωνικό μέρισμα

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ποσό, εν είδη κοινωνικού μερίσματος σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, π.χ. οι υγειονομικοί ή ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι (π.χ. κάτω από τα 600 ευρώ). Εκείνο που σίγουρα αποκλείεται είναι να δοθεί μέρισμα σε εκτεταμένη βάση που θα θυμίζει μέρισμα των προηγούμενων ετών κι αυτό διότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ακόμη όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και οι όποιες οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, όταν θα υπάρχει και μία πιο σαφής εικόνα για το μέγεθος της ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις από το υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 7%. Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο προβλέπεται ανάπτυξη 6,1%, ενώ η Κομισιόν στην πρόσφατη αναθεώρησή την τοποθετεί στο 7,1%.

Παραδοσιακά το κοινωνικό μέρισμα δίνονταν κάθε χρονιά στο τέλος της και αφορούσε ένα μέρος της υπέρβασης του στόχου στο πλεόνασμα. Πέρυσι είχε χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα, αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει σχετικά με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ότι «έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο».
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 11,576 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δισ. ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβαρύνουν η αυξημένη πλέον επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και το επίσης διογκωμένο αυτόν τον χειμώνα επίδομα θέρμανσης.

newsit.gr