13/04/2021 2:06

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε – Κατεβάστε τη σελίδα του δημοσιογράφου που έγραψε για εισβολή στο Αιγαίο

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε από το Twitter να κατεβάσει τον λογαριασμό της ενημερωτικής ιστοσελίδας που αποκάλυψε τα απόρρητα πλάνα της κατάληψης 131 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ζήτησαν από δικαστή να μπλοκάρει τον λογαριασμό του Nordic Monitor στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την ιστοσελίδα μπορεί να πλήξει τη φήμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οπως αναφέρει το Nordic Monitor, το 3ο Ποινικό Δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε το Twitter και τους παρόχους του στην Τουρκία να μπλοκάρουν τον λογαριασμό της ιστοσελίδας ύστερα από αίτημα που έλαβε από τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού την 26η Μαρτίου.

Αυτό συνέβη λίγες ημέρες αφότου το Nordic Monitor δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν τα σχέδια του τουρκικού στρατού για εισβολή σε 131 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Τα απόρρητα σχέδια περιελάμβαναν και ένα χάρτη με σημειωμένες περιοχές που διεκδικούν οι Τούρκοι, ο οποίος φέρεται να είχε καταρτιστεί από τις Πολεμικές Ακαδημίες.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση υπέρ του τουρκικού στρατού δίχως να ακούσει καν τα επιχειρήματα του Twitter ή του Nordic Monitor.

Η απόφαση αυτής της λογοκρισίας είναι μία ακόμα ένδειξη του πώς το τουρκικό δικαστικό σύστημα έχει εξελιχθεί σε εργαλείο στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη μαζική δίωξη περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Το δικαστικό σύστημα χρησιμοποιείται ακόμα από τον Ερντογάν για τη φίμωση επικριτών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση τουλάχιστον 200 δημοσιογράφων (παγκόσμιο ρεκόρ).

Το Twitter ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση να μπλοκάρει τον λογαριασμό του Nordic Monitor, τουλάχιστον προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες δικαστικές εντολές που καλούν το Twitter να αναστείλει, να ακυρώσει ή να μπλοκάρει λογαριασμούς είναι στην Τουρκία.

Πηγή: nordicmonitor.gr