16/04/2021 22:54

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Συμφωνία με ονομασία erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση

Καλή χαρακτήρισε τη συμφωνία, που επετεύχθη με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρτατίας Προκόπη Παυλόπουλο: Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, και αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, είπε χαρακτηριστικά:

Η επίσκεψή μου είναι για καλό σκοπό. Μεταφέρω καλά νέα. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πολλά χρόνια είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την τελική τηλεφωνική επικιωνί του με τον Ζόραν Ζάεφ.

“Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται – κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί “ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρης της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.

Το τηλεφώνημα Ζάεφ

Λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τηλεφώνησε στο Μαξίμου και συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά ο έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι υπάρχει συμφωνία με την ΠΓΔΜ την οποία χαρακτήρισε “καλή συμφωνία”.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε απο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ορίσει προ ημερήσίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει τελικά στις 09.30 το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει συμφωνία

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes, σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν.

Το χρονικό της συμφωνίας

Το δεύτερο και τελικό τηλέφωνο μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα, για την επικύρωσης της συμφωνίας, δεν θα σημάνει αυτομάτως και την οριστική επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος, οπως μετέδιδε νωρίτερα ο δημοσιογράφος της Realnews και του Realfm Φοίβος Κλαυδιανός.

Στελέχη του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρότι το βασικό σενάριο είναι όντως να κλείσουν όλα και να υπογραφεί στις Πρέσπες (μάλλον σε έδαφος τις ΠΓΔΜ), τότε ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε ΠΓΔΜ, Ελλάδα και διεθνείς οργανισμούς.

Πρώτα, θα πρέπει να ψηφίσει η βουλή της ΠΓΔΜ. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3. Μόνο στην περίπτωση που θα ευοδωθούν όλα τα παραπάνω, θα περάσει η συμφωνία από την ελληνική βουλή, κάτι το οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, στις 25 Ιουνίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα δοθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία). Η διαδικασία για ένταξη είναι μακρόχρονη και θα πρέπει να μεσολαβήσει συνεδρίαση των χωρών για την έγκριση της ενταξιακής διαδικασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προενταξιακές διαδικασίες για τη ΠΓΔΜ έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 10 και 11 Ιουλίου θα δοθεί πρόσκληση και για ένταξη της ΠΓΔΜ (με τη νέα ονομασία) στο ΝΑΤΟ. Αυτή η ένταξη για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου μισός χρόνος

Και οι δύο προσκλήσεις θα δοθούν με τη νέα ονομασία και υπό την αίρεση ότι ακύρωσης της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αλλαγή του συντάγματος και η χρήση της ονομασίας προς όλες τις πλευρές (erga omnes).

REAL.GR