Βάνα Παπαευαγγέλου: Αποτύχαμε να πείσουμε τους άνω των 50 να εμβολιαστούν – Δεν συζητάμε νέα μέτρα

«Τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ» αλλά χρειάζεται «ψυχραιμία». Η Βάνα Παπαευαγγέλου δεν έκρυψε ούτε πως βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη κατάσταση, ούτε ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί… παντού, ούτε ότι συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν πείστηκε να κάνει το εμβόλιο.

«Αποτύχαμε να πείσουμε τους άνω των 50, ας μην φοβόμαστε τις λέξεις» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς και στο γεγονός πως πολλοί από τη συγκεκριμένη ηλικία αλλά και άνω των 80, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.

Πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων «δεν λέει πολλά γιατί γίνονται πολλά τεστ». Σημείωσε δε ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα ο κορονοϊός εντοπιζόταν στη Βόρεια Ελλάδα, τώρα είναι σε όλη τη χώρα.

«Δεν έχει τελειώσει η ιστορία» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας όμως ότι στην Επιτροπή «δεν έχουμε συζητήσει καθόλου για επιπλέον μέτρα».

«Θεωρώ ότι ο Έλληνας δεν είναι χαζός. Ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει: εμβολιαζόμαστε για μην πεθάνουμε, φοράμε μάσκα για να μην κολλήσουμε» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως «θέλουμε χρήση λογικής και όχι αστυφύλακα».

Νωρίτερα ραντεβού για την τρίτη δόση

Η Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβου για την 3η δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Έτσι, η τρίτη δόση θα χορηγείται στους πολίτες τις ημέρες που θα συμπληρώνονται οι έξι μήνες.

«Επειδή καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου συζητήσαμε χθες με τον γγ τον κ. Θεμιστοκλέους να ανοίγει η πλατφόρμα στους 5,5 μήνες, έτσι ώστε όλοι, στις μέρες που κλείνουν τους έξι μήνες να πάνε να κάνουν τη δόση τους», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Για τα σχολεία τόνισε ότι προφανώς και δεν θα κλείσουν καθώς γενικά στα παιδιά τα πράγματα πάνε καλά. Η λειτουργία των σχολείων, σημείωσε, δεν επιβαρύνει την πανδημία και ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27% τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%. Είπε πως το πρωτόκολλο, όπως έχει σχεδιαστεί, με το εξαντλητικό τεστινγκ για τα παιδιά έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.

newsit.gr