Βόμβα στον ΣΚΑΙ: “Τέλεια έκρηξη” πέτυχαν οι τρομοκράτες – Γιατί βλέπουν “ΟΛΑ” οι Αστυνομικοί

Δύο οι δράστες, άφησαν τη βόμβα και έφυγαν με μηχανή, έχουν καταγραφεί από κάμερες. Είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες. Τοποθέτησαν τον μηχανισμό με τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον ΣΚΑΙ. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 02:37 τα ξημερώματα και ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Οι τρομοκράτες πέτυχαν την “τέλεια έκρηξη” δεν έμεινε το παραμικρό από τον μηχανισμό. Ο τρόπος του “χτυπήματος” δείχνει την τρομοκρατική οργάνωση “ΟΛΑ”.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί για τη βόμβα στον ΣΚΑΙ δείχνουν ότι οι τρομοκράτες έκαναν ένα “μελετημένο χτύπημα” στο οποίο χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βόμβα. Ο μηχανισμός και οι κινήσεις τους δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 02:37. Σχεδόν μια ώρα νωρίτερα στη μία και 50 άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στην ιστοσελίδα Zougla και στη μία και 52 στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προειδοποιώντας για τη βόμβα, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για φάρσα.

Άμεσα υπήρξε ενημέρωση στην Αστυνομία και δυνάμεις έσπευσαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται το ραδιόφωνο του σταθμού, αλλά και η εφημερίδα Καθημερινή.

Για λόγους ασφαλείας υπήρξε άμεση εκκένωση του κτηρίου, ενώ ταυτόχρονα αποκλείστηκε ο γύρω χώρος από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν σύμφωνα μ τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών από 1 ως και 5 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι δεν πρόκειται για απλό εκρηκτικό, αλλά για ενισχυμένη εκρηκτική ύλη, ίσως στρατιωτικού τύπου.


Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που κατασκευάστηκε από άτομο με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς ο κατασκευαστής πέτυχε την “τέλεια έκρηξη”, από τον εκρηκτικό μηχανισμό δεν έμεινα το παραμικρό υπόλειμμα. Όπως μεταφέρουν έμπειροι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής στο newsit.gr ο μηχανισμός λειτούργησε με αποτέλεσμα να προκαλέσει εξαιρετικά εκτεταμένες ζημιές όχι μόνο στο κτήριο του ΣΚΑΙ, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί δύο άτομα πλησίασαν λίγο μετά τη μία και μισή στο σημείο. Κινούνταν με μηχανή. Ο ένας εξ αυτών τοποθέτησε τη βόμβα κοντά στο πεζοδρόμιο, αλλά σε σημείο με “οπτική επαφή” με το κτήριο του ΣΚΑΙ.

Πιθανότατα για να πλησιάσουν απαρατήρητοι χρησιμοποίησαν την κοντινή υπόγεια διάβαση όπου δεν υπάρχουν κάμερες.

Για τη διαφυγή τους προς το παρόν είναι άγνωστη η διαδρομή που ακολούθησαν, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί από κάμερες κυκλοφορίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Από τις πρώτες ενδείξεις και με βάση το γεγονός ότι έχουν λυγίσει τα κάγκελα και λείπει ένα μέρος του τοιχίου φαίνεται ότι οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα σε σακίδιο το οποίο άφησαν στα κάγκελα ή στη βάση από τα κάγκελα πάνω στον τοίχο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ισχυρός μηχανισμός και λειτουργικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε σάκο από δύο άτομα που χρησιμοποίησαν μηχανή, αλλά και μελέτη του χώρου δείχνουν οργάνωση με εμπειρία.

Οι αστυνομικοί προς το παρόν “βλέπουν” πίσω από το χτύπημα της Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία συνηθίζει να δρα με παρόμοιο τρόπο και είναι η μόνη που σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι σε θέση σήμερα να πραγματοποιήσει ένα ανάλογο χτύπημα.

Ρεπορτάζ: Θ. Πάνου

newsit.gr