Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδης εξαίρεση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως είναι πια φανερό, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κοστίζοντας τη ζωή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και ζώα, αλλά και ζημιές ανυπολόγιστης αξίας σε πράγματα και εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών αρμόδια είναι η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η αντίστοιχη Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί με 8 μόνο υπαλλήλους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την αποκατάσταση εκατοντάδων περιπτώσεων πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, ενώ δεν διαθέτει δικά της γραφεία και στεγάζεται προσωρινά σε περιορισμένο χώρο στο κτίριο του ΤΑΣ Αχαΐας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το Υπουργείο Υποδομών, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, προκήρυξε στις 2 Σεπτεμβρίου την πρόσληψη 90 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας, για τη στελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για το έργο της αποκατάστασης.

Ωστόσο, στην εισαγωγή της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε, αναφέρονται οι πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Λευκάδα) που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό», αλλά στην κατανομή των θέσεων δεν προβλέπεται ούτε μια για την τοπική υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναζητά διορθωτικές λύσεις για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή με έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, πυρκαγιές αλλά και με πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα και θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Παππάς Νικόλαος

Ραγκούσης Γιάννης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος