13/04/2021 16:58

Ξεκίνησε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών για μαθητές σχολείων

Αρχισε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών, που απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ). Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software και Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων.

Περιλαμβάνει έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται (wareables), εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οι ομάδες των μαθητών θα πρέπει να υποβάλουν την ιδέα τους και την τεκμηρίωση της μέχρι τις 31/10/2018. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή, αλλά απλώς η αναλυτική περιγραφή της ιδέας και του ανοιχτού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Στη δεύτερη φάση θα επιλεγούν οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ) που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους μέχρι τις 27 Απριλίου 2019.

Η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία (τρία έργα από Δημοτικά, τρία από Γυμνάσια, τρία από ΓΕΛ και τρία από ΕΠΑΛ), τα οποία θα παρουσιασθούν στο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Διοργανωτές του διαγωνισμού είναι ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τα πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής (πρώην ΑΤΕΙ Αθηνών και ΑΤΕΙ Πειραιά), Αιγαίου, Ιωαννίνων Πατρών και Πελοποννήσου, τα ΤΕΙ Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας, το ΙΤΥΕ Διόφαντος κ.α.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη διεύθυνση: https://robotics.ellak.gr/dilosi-simmetochis/

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ